Home Digitalisering BIM ska effektivisera svensk byggsektor

BIM ska effektivisera svensk byggsektor

Byggsektorn är den sista branschen att digitaliseras i Sverige. Det finns stora vinster att hämta hem och många byggnationsfel kan undvikas – med hjälp av rätt teknik.

När Kristian Samuelsson, Sverigechef för StreamBIM, åkte runt i Sverige sommaren 2018 och pratade med de som arbetar i byggsektorn slogs han av hur annorlunda saker och ting fungerar här jämfört med i hans hemland Norge.

– När man ska starta ett byggprojekt är det som att man får en påse Lego och sedan går in på sitt rum och så ska pappa sitta kvar i vardagsrummet med ritningen och ropa instruktioner in till rummet, utan att se legobygget, säger han.

Problemet med detta är uppenbarligen att det är vattentäta skott mellan designfasen, produktionen och förvaltningsfasen. Den ena handen vet inte vad den andra gör och det finns ingen interaktion och informationsdelning som löper genom hela projektets alla faser.

I Norge finns det långt fler krav som påskyndat digitaliseringen av byggsektorn, något som saknas i Sverige. BIM (Byggnadsinformationsmodeller), som är en intelligent process för planering, projektering, konstruktion och förvaltning av byggnader och infrastruktur, är något som i Norge fått brett genomslag, medan användningen i Sverige ännu är i sin linda.

– I Sverige är byggprojekten centralstyrda. Har man då tröga kommunikationsvägar som mail och icke-interaktiva verktyg som PDF-ritningar tar det ofta lång tid att komma vidare i beslutsprocesser eller göra ändringar. I Norge har man kommit mycket längre med BIM, och dessutom är beslutsprocesserna mer decentraliserade, vilket leder till högre effektivitet, säger Kristian.

Det StreamBIM försöker göra för den Svenska byggsektorn är att hjälpa företag att implementera BIM och på så sätt effektivisera sina processer. Plattformen StreamBIM gör att man får med sig modellerna och information från ritbordet ut till bygget och vidare in i förvaltningsfasen.

– Vi har gjort ett system som är så intuitivt som möjligt. Det är oerhört enkelt att använda och kan du använda en smartphone så kan du använda StreamBIM. Systemet möjliggör snabba ändringar. Upptäcker platschefen att det är fel i ritningen så att han inte kan bygga enligt den, så trycker han bara på en detalj i modellen och tar en bild med mobilen så skickas den till arkitekten som svarar på om det går att ändra ritningen, berättar Kristian.

Kristian Samuelsson är Sverigechef för StreamBIM.

Användningen av BIM ger snabb respons mellan parterna och i slutändan oerhört många färre byggnationsfel, eftersom de som bygger kan prata löpande med de som sitter vid ritbordet. Man skapar ett oavbrutet informationsflöde så att man inte tappar data mellan projektfaserna.

– Alla ska ha tillgång till den data som är relevant för dem under projektets gång. I StreamBIM följer alla ändringar med. Om till exempel snickaren tar foton innan de stänger en vägg eller lägger ett golv, så kan man sedan gå in och klicka på en punkt i ritningen så att man får fram hela byggfasen. Oerhört smidigt för att dokumentera arbetet och så kan man enkelt hitta information att använda om en tvist uppstår. Mycket bättre än en checklista, menar Kristian.

Prismodell och plattform är designade för att alla i projektet ska kunna använda den, från entreprenadföretag till den enskilde underleverantören, arkitekten och byggherren.

– Vi har inget pris per användare utan per projekt så att alla kan använda plattformen som kan hantera flera tusen användare per projekt. I de flesta fall kan man på stora projekt spara in kostnaden för StreamBIM bara på att inte printa ut papper. Vi använder bara öppna standarder och stödjer alla vanliga filformat. Man kan använda våra servrar eller så kan man ha en egen serverlösning. Vi gör ständigt integrationer mot olika system och hittar kontinuerligt nya samarbetspartners, så att våra kunder ska kunna ta med sig sin befintliga mjukvara, avslutar Kristian.

Skribent: Anna Bjärenäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here