Home Digitalisering Effektiv sortering en framgångsfaktor hos Apotea

Effektiv sortering en framgångsfaktor hos Apotea

E-handeln strävar hela tiden efter att bli mer effektiv och minska leveranstiden till kunderna. En nyckelfaktor i ett effektivt flöde är sortering och packning. Apotea berättar om sin resa från manuell hantering till automatiska processer och hur det påverkat verksamheten.

SGA Conveyor System (SGA) har sedan 1990 hjälpt kunderna att effektivisera sin materialhantering. Idag riktar man sig i stor utsträckning till e-handelsaktörer som behöver anpassade automationslösningar. Paketsortering är huvudfokus i verksamheten och skräddarsydda lösningar skapas för varje installation. System levereras till kunder i hela Sverige.

En kund som genom ett nära samarbete med SGA effektiviserat sin verksamhet är Apotea. Apotea har mängder av olika fraktsätt och hela 20 lastbilar som lämnar lagret per dag. Leveranser går till olika ställen runtom i Sverige. Detta ger ett stort behov av att sortera paket på plats i anläggningen, så att lastbilarna kan köra direkt till kund från lagret.

 – Vi kan nu sortera själva på lagret och förkorta leveranstiden. Vi har olika typer av sortering av paket, dels personer som packar på pall, men också sortering som mynnar ut i att det är en robot som tar paketen på bandet och packar på pall. Att posten kan komma och hämta leveranser och köra dem direkt till kund istället för via en sorteringscentral sparar oerhört mycket tid och onödiga transporter. Vi skickar 30000-34000 paket om dagen, det är inget man kan sköta manuellt, säger Pär Svärdson, VD på Apotea.

”Vi skickar 30000-34000 paket om dagen, det är inget man kan sköta manuellt”

I och med de transportbanorna som SGA byggt, som transporterar godset till sorteringen, har hanteringen effektiviserats oerhört. Man har även infört ett system med automatisk etikettscanning, så att medarbetarna slipper gå och läsa av etiketter manuellt, vilket medfört att medarbetarna kan fokusera på andra uppgifter och att processen blir mer kvalitetssäkrad.

– Nu håller vi tillsammans med SGA även på att skapa en helt ny packlösning där den som packar aldrig rör lådan, utan bara lägger ner varorna genom ett hål i bandet. En robot sätter sedan på locket på lådan och en annan maskin skickar iväg den på bandet. Idag har vi en helt manuell packprocess, där en person viker lådan, lägger i varorna, stänger och klistrar igen den, berättar Pär.

Trenden bland e-handelsbolag att själva hantera och sortera sitt gods innan det fraktas iväg är stark och för denna kundgrupp är återbetalningstakten på en investering relativt låg. SGA tar fram allt från enkla rullbanor och transportband till avancerade transportsystem eller automatiska sorteringsfunktioner, allt i nära samarbete med kunden. Från idé till driftklar anläggning har SGA ett helhetsansvar. Med ett automatiserat materialhanteringssystem frigörs resurser och effektiviteten ökar. Detta är anledningen till den snabba återbetalningstakten. Övriga vinster är att personalen får en mer ergonomisk arbetsmiljö och möjlighet att fokusera på mer kvalificerade arbetsuppgifter.

– Vi har utvecklat en helt egen process tillsammans med SGA och det är bara möjligt med en flexibel partner. SGA är flexibilitet och uppfinningsrikedom, de hjälper oss så att vi kan förverkliga de idéer som vi har, avslutar Pär.

 

Skribent: Anna Bjärenäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here