Företagspresentation: Helge Nyberg AB är specialister på intern materialhantering

Det är ingen nyhet att dagens e-handelsklimat präglas av utmaningar att skapa lönsamhet med en skalbar affärsmodell som möjliggör hållbar tillväxt. Kundernas förväntningar på fria leveranser och returer i kombination med stora satsningar för att ta fler marknadsandelar bidrar till att det blir svårt att skapa positiva resultat och lönsamhet.

– Det ska bli intressant att följa e-handelns utveckling och se hur man lyckas skapa vinster framöver. Kommer fria frakter och returer försvinna eller kommer marknaden att konsolideras? Det återstå att se, säger Peter Sprigg, VD på Helge Nyberg AB.

Helge Nyberg AB har i över sextio år hjälpt företag att skapa effektiva logistikflöden och reducera kostnader för att skapa lönsamhet och tillväxt. Deras expertis ligger i att effektivisera orderplocket, även kallat ”first mile” och i sin tur skapa en bättre kundupplevelse.

– Det finns en mängd olika utmaningar beroende på vilken storlek och fas man befinner sig i som företag men den gemensamma nämnaren är att skapa ett effektivt order- och returflöde som klarar av att hantera även skrymmande produkter med en nollvision om felplock. Det arbetet går hand i hand med företagets storlek, förklarar Peter Sprigg.

”den gemensamma nämnaren är att skapa ett effektivt order- och returflöde som klarar av att hantera även skrymmande produkter med en nollvision om felplock”

Den totala tiden och kostnaden för ett plock är båda nyckelfaktorer som styr hur man bör fördela resurserna för att skapa en mer effektiv verksamhet. Enligt Peter Sprigg handlar det om att få en överblick på alla de delar som i sin tur kan skapa ett mer effektivt orderplock. Det gäller allt ifrån vilket produktsortiment som ska hanteras, vilken fysisk storlek produkten har eller var i lagret dem är placerade, en så kallad ABC-analys.
– När man tittar på hur man ska plocka varorna behöver man ta hänsyn till både flexibilitet och tillväxt samt storlek och volym för de enskilda beställningsorderna som görs. Dessutom måste man se till att informationsöverföringen är optimerad så att alla delar i flödet hanteras effektivt. Allt ifrån returer till orderplock och packning av varor, säger Peter Sprigg.

Utöver att effektivisera sina kunders verksamhet ligger det i Helge Nybergs DNA att hjälpa företag att skapa en bättre och mer ergonomisk arbetsmiljö. Den första vagnen som tillverkades av grundaren Helge Nyberg år 1958 gjordes med anledning av att skapa en bättre effektivitet och ergonomi.

– Trots att ergonomi inte var ett ord som användes på den tiden så är det något som vi alltid har arbetat med. Vår mission är att skapa en bättre och mer effektiv vardag för våra kunder och då är ergonomin en väldigt viktig del, fortsätter Peter Sprigg.

Foto: Helge Nyberg AB

Eftersom Helge Nyberg AB alltid har utvecklat och tillverkat sina produkter själva besitter dem gedigen och bred kompetens när det kommer till orderplock. En avgörande faktor för att skapa effektiva flöden och lönsamhet för sina kunder.

– Vi tror på att vara en långsiktig partner och vårt fokus ligger alltid på att hitta den bästa lösningen för de specifika behov som en viss kund har. Därför erbjuder vi hela lösningar istället för enskilda produkter, vilket ibland resulterar till att vi säljer färre produkter till en kund för att vi ser en bättre lösning för dem genom andra produkter. Men för oss är det viktiga att kundens behov står i fokus och vi kommer alltid lägga vår kompetens och vårt engagemang i att skapa det bästa för våra kunder. Det är vårt löfte till marknaden, säger Peter Sprigg avslutningsvis.

Peter Spriggs 3 bästa tips på hur man skapar ett effektivt lager och orderplock:

  1. Öka antalet order som plockas per plockrunda. Det går att öka avsevärt med rätt lösning.
  2. Beakta flexibilitet och tillväxt. Ett e-handelsföretag som står inför en tillväxtresa behöver en plocklösning som går att skala upp snabbt.
  3. Skapa god ergonomi för de anställda. Det är en investering som alltid lönar sig på sista raden.

Text: Agnes Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here