Home Digitalisering Inbyggda system för utvecklingen av autonoma fordon framåt

Inbyggda system för utvecklingen av autonoma fordon framåt

Sedan snart fyrtio år har Arcticus Systems tagit fram inbyggda realtidssystem inom automation.  Programutveckling för pålitliga system och autonoma fordon har gjort det lilla, forskningsdrivna företaget till en högt estimerad partner åt fordonsindustrin.

Arcticus Systems startade 1985 och har sedan dess ägnat sig åt att utveckla inbyggda system. Sedan 90-talet har inriktningen varit arkitektur för fordon och huvudfokus att ta fram en mjukvara som håller koll på vad som händer i realtid.

– Vi är små och agila och inte bundna av standards, vilket gör att vi kan experimentera och ta fram lösningar snabbare, säger Kurt-Lennart Lundbäck, grundare av Arcticus Systems.

Företaget levererar certifierade verktyg och operativsystem under varumärket Rubus. Tekniken bygger på synkron exekvering, det vill säga att man kan göra samma exekvering gång på gång.

– Vi effektiviserar och rationaliserar utvecklingen av pålitliga realtidssystem. Kunderna sparar såväl pengar som tid på att skära bort mjukvaruutvecklare och dessutom möjliggör våra system att de kan göra detta med bibehållen kvalitet, säger Kurt-Lennart.

Inom autonoma fordon är säkerheten A och O för att undvika olyckor. Den stora utmaningen är ofta att man inte vet om nya funktioner kommer att påverka redan befintliga funktioner i fordonet, när ny mjukvara som installeras ska exekveras. Man måste kunna påvisa att man analytiskt tittat på systemen, så att de uppfyller säkerhetskraven och går att certifiera. Arcticus Systems produkter certifieras enligt ISO26262.

”Den stora utmaningen är ofta att man inte vet om nya funktioner kommer att påverka redan befintliga funktioner i fordonet, när ny mjukvara som installeras ska exekveras”

– Inom autonoma fordon, som innehåller väldigt stor mängd mjukvara, är analysen av denna otroligt viktigt. Som exempel måste ju ett självkörande fordon kunna identifiera hinder i körfältet och hinna stanna eller väja, säger John Lundbäck, VD För Arcticus Systems.

Arcticus Systems verktyg utför verifieringar på system och även på svarstider när de inbyggda systemen kommunicerar med molntjänster. Bäst kan man beskriva att deras produkt Rubus pusslar ihop funktionerna i ett system av Software Circuits  som sedan verifieras om det kommer att fungera i realtid som helhet. Detta gör att testning kan av systemet kan minimeras.

Ända sedan starten har Arcticus Systems arbetat väldigt forskningsintensivt i samarbete med bl.a. Mälardalens Högskola, KTH och LTU. Arcticus Systems deltar i både nationella och internationella projekt tillsammans med våra kunder som Volvo CE och BAE Hägglunds, med syfte att kombinera framtida krav från kunderna tillsammans med senaste teknik. Mycket av kapitalet investeras i forskning och utveckling.

Företaget ligger i framkant och kan, tack vare sin effektiva organisation, snabbt anpassa sig till nya forskningsresultat.

– Ett antal doktorander har genom åren varit med i framtagningen av våra produkter, som gör att våra produkter följer med senaste forskning. Produktcyklerna i industrin är runt fem år, med kanske 15 års livstid för produkterna. Vårt mål är att alltid ligga i framkant för deras nästa produktcykel, avslutar Kurt-Lennart.

 

Skribent: Anna Bjärenäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here