Home Annons Industri 4.0 – en viktig fråga för samhället

Industri 4.0 – en viktig fråga för samhället

 Så mycket fokus som det är nu på industri har det inte varit på länge, vilket tyder på att det är en viktig fråga för samhället. Och inte undra på det, när nya konsumtionsmönster och miljömedvetenhet driver industrin i helt nya banor.

Under de senaste decennierna har västvärlden lagt ut stora delar av sin produktion på låglöneländer för att sänka produktionskostnaderna. Den typ av produktion som varit mest kostnadseffektiv innebär massproduktion av stora serier och långa transporter av varor över hela världen. Dagens ökade miljömedvetenhet, det faktum att låglöneländer så sakteliga blir höglöneländer, att det kan vara svårt att säkerställa kvaliteten när man lägger ut produktionen, samt konsumenternas ökade krav på unika produkter har nu lett till en ny trend.

– Vi ser att företag i allt större utsträckning nu producerar i den världsdel där produkten ska ut på marknaden. På så vis försöker man minska logistikkostnaderna och påverkan på miljön. Vi konsumenter har det väldigt bra nuförtiden, vi vill ha personliga produkter, med vår egen touch. Det går att beställa egendesignade produkter online och företag vill i allt större utsträckning kunna erbjuda kunden en kundanpassad produkt. Dock vill företagen kunna producera dessa i ett massproduktionsflöde till en låg kostnad, säger Jonas Glimdén, CEO på KUKA Nordic.

Tendenserna pekar mot att företagen vill kunna tillverka korta serier i ett massproduktionsflöde. Man vill tillverka billigare och med hög kvalitet, kostnadseffektivt och flexibelt.

– Precis detta kan nästa generations automation erbjuda. När man nu bygger en så kallad smart factory bygger man redan från början in en högre flexibilitet.

Nya typer av robotar som har större känslighet, Human Robot Collaboration (HRC), alltså robotar som kan samarbeta med människor ökar flexibiliteten i produktionslinjen. Om roboten inte behöver stå i en säkerhetsbur kan de vara mobila. I en smart industri bygger man inte produktionslinor traditionellt, utan man sätter upp en matriskedja, där produkterna kan hoppa mellan stationer i den ordning som är rätt för respektive produkt. Mobila plattformar gör detta möjligt. Även traditionella produkter får mer och mer intelligens och kan bli digitalt representerade. Man kan utföra betydligt mer arbete digitalt när man programmerar eller programmerar om. Allt större del av verksamheten knyts samman och digitaliseras för att stödja den nya tidens produktion. Löneläget i väst tillåter inte traditionell industri längre, för att överleva måste man automatisera.

”Löneläget i väst tillåter inte traditionell industri längre, för att överleva måste man automatisera”

– Industri 4.0, som är ett tyskt regeringsinitiativ, skapades för att säkerställa att vi kan behålla vår industri i västvärlden. Krisen i Europa har visat att inget land kan överleva bara på finansiell ekonomi, vi behöver den traditionella industrin, den är motorn i många ekonomier. För att överleva måste industrin digitalisera. Så mycket fokus som det är nu på industri har det inte varit på länge, det pågår en intressant debatt om robotar och automation, vilket tyder på att det är en viktig fråga för samhället. Det är roligt att verka i en bransch som är av betydelse för samhället och vi har en bra bredd i produktportföljen för att kunna möta detta framtida scenario, avslutar Jonas.

Läs mer på: https://www.kuka.com/sv-se

Skribent: Anna Bjärenäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here