Home Logistik Expertkommentarer: Logistiklägen som skapar tillväxt och gynnar svenskt näringsliv

Expertkommentarer: Logistiklägen som skapar tillväxt och gynnar svenskt näringsliv

Camilla Palm, VD för Näringsliv Ulricehamn

Varför väljer man att etablera sitt logistiktunga bolag eller sin e-handel just i Ulricehamn?

Vi har ett väldigt bra strategiskt läge med 1 timme till hamnen i Göteborg och 45 minuter till flygplatsen i Jönköping och till Landvetter. Dessutom ligger vi utmed motorvägsstråket mellan Stockholm och Göteborg. Allt detta ger väldigt bra trafikflöden och närhet till många delar av landet. Fördelarna med Ulricehamns geografiska läge är många och dessutom ligger vi prismässigt bra till på industritomter.

Hur arbetar ni för att främja näringslivet och tillväxten i regionen?

Vi har ett starkt, etablerat och differentierat näringsliv med många bolag som kan hjälpa varandra. Vi är ute mycket hos de lokala företagen och just nu gör vi en extra insats med 30 företagsbesök på 30 dagar för att lyssna på vad företagen tycker är viktigt. Vi arbetar mycket med nätverk, dialogluncher och frukostmöten. Kopplingen skola-näringsliv är också viktig, t.ex. har vi arbetat med industri-SFI som fallit väl ut, där många som varit ute i praktik har kommit ut i arbete efteråt.

Hur arbetar ni för att främja etablering? 

Vi ser till att det finns lediga industritomter. Just nu har vi 200 000 kvm tillgängligt, så man kan etablera sig snabbt. Vi arbetar med en dörr in koncept tillsammans med kommunen. Vi vill främja näringslivet för de som redan är etablerade och även för nya företag. Har man företag här så har man också en bra ort att bo och verka på. Vi har närheten till högskolorna i Borås, Jönköping och Skövde. Det är en fantastiskt trevlig ort med stadsliv och natur finns sida vid sida. Man kan cykla överallt – mellan arbete, förskola, skola, hemmet och ner på stan. Vi har hög levnadsstandard och här lever man ett gott vardagsliv, familjeliv och yrkesliv.


Caisa Björndal, Affärsutvecklare på LogPoint South Sweden

Vad händer på logistiksidan i Jönköping?

Vi har ett väldigt högt tryck på etableringar inom logisk. E-handeln är självklart en del av det förändrar förutsättningarna mycket. Men vi ser också att fler branscher har intresse av att befinna sig i ett logistikcentra som Logpoint. Sen ser vi ju att logistikbranschen blir mer och mer högteknologisk. Vi ser även att det är fler företag som har annan verksamhet än lager som vill förlägga den hos oss.  Då väljer de området för att de vill ha sin produktion i ett logistiskt bra läge.

Vad gör ert läge så unikt?

Jönköping ligger i en geografisk mittpunkt med perfekt räckvidd för företag som vill förlägga sina Nordenlager och når även flera av de största städerna i norra Europa härifrån. E4:an går rakt igenom området, korsar riksväg 40, har tillgång till järnvägen och samverkar med hamnar runt omkring i landet. Med en placering hos oss når du 80% av Sveriges befolkning inom en radie på 40 mil.

Förutom läget spelar andra faktorer in när företag väljer etableringsläge. Hur står ni er där?

Jönköping är en väldigt starkt växande region med ett brett och expansivt näringsliv. Kommunen växer rejält och erbjuder bostäder, skolor och bra möjligheter till ett gott liv. Generellt är vi duktiga på att samverka men ibland dåliga på att prata om det. Samarbeten med Jönköping University, kommunen och näringslivet driver utvecklingen framåt. Logistik är stort i utbildningshänseende i Jönköping och det blir mer och mer intressant med logistik, automation och digitalisering. Logpoint expanderar och vi driver på för att skapa ytterligare ytor för etableringar men också för att bygga upp servicen och mobiliteten i området.

Skribent: Anna Bjärenäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here