Home Annons Trender och framtiden inom automatisering

Trender och framtiden inom automatisering

Användarvänlighet, säkerhet och enkelhet är nyckeln i framtidens automatisering när Yaskawa presenterar trender framåt inom branschen.

Yaskawa Nordic är ett väldigt teknikorienterat och innovationsdrivet företag. Vi pratar smart industri, industri 4.0 och I3 –  Innovation, Intelligens och Integration, med Niklas Richardsson, Head of Sales på Robotic Division på Yaskawa.

– Utvecklingen har kommit långt och idag kan de flesta robotar göra allt man vill att de ska göra. Det som är i fokus nu är att göra så att komplex teknik blir enklare att handha, så mycket av det vi gör går mot en bättre användarvänlighet. Tittar vi på styrsystemen för robotar så har det självklart tillkommit tekniska förbättringar, men den stora skillnaden mot för några år sedan är att man tillfört förenklingar och förbättringar, så att det man får ut blir relevant för användaren. Det är en trendspaning och dit vi är på väg, säger Niklas.

”Det som är i fokus nu är att göra så att komplex teknik blir enklare att handha”

Förutom enkelhet är även hållbarhet, livslängd, eftermarknad och support viktiga parametrar som man inte får glömma bort. I en värld av slit och släng framstår industrins perspektiv, där hög kvalitet möjliggör ett långsiktigt användande av en produkt, som oerhört hållbart i jämförelse. Hög tillgänglighet och tillförlitlighet hos produkterna är fortsatt viktigt framåt, menar Niklas.

En annan aspekt av automatisering är företagens attraktionskraft för framtida kompetens.

Niklas Richardsson, Head of Sales på Robotic Division på YASKAWA

– Det som är kul ur ett svenskt perspektiv är att vi ser mer och mer att även personalen inom industrin inser att om vi inte automatiserar idag kommer ingen att vilja ha våra jobb imorgon. Det är för slitigt att fortsätta jobba utan att automatisera. Vi ser ett lyft till nästa generation och en tanke om hur arbetsplatserna ska se ut för att attrahera framtida kompetens.

Vad gäller applicering för robotarna skiljer det sig inte så mycket framöver från idag, förutspår Niklas. Roboten kommer fortsatt limma, svetsa, hantera och montera. Det som händer är att det blir ett enklare steg in i robotiseringen. Vi är vana vid att robotar är en del av vardagen. AI, som generellt kan verka skrämmande för gemene man i kombination med robotar, finns redan inbyggt i många robotar. De stora fördelarna med det är att du kan koppla upp roboten mot olika system och få tillgång till dem på distans, vilket sparar restid och pengar vid felsökning eller omprogrammering.

Sist men inte minst har vi säkerhetsaspekten av robotisering.

– Säkerhetsstandardiseringen får kämpa för att hänga med när utvecklingen går framåt. Kommer den på efterkälken kommer vi hamna i en vilda västern-värld. Det händer väldigt mycket på detta område också, vilket är nödvändigt för att alla ska kunna bygga säkra robotanläggningar. I vissa hänseenden har det blivit väldigt enkelt att få tag på en robot, men man får inte glömma att man har ett säkerhetsansvar när man installerar den i sin verksamhet, avslutar Niklas.

Fakta: Japanskägda YASKAWA Electric Corporation, börsnoterat i Tokyo, grundades på 70-talet i Torsås och är idag en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer. Man har i dagsläget över 400 000 MOTOMAN-robotar installerade över hela världen.

Text: Anna Bjärenäs

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here