Home Digitalisering Facebook ger sig in i fintech med en ny kryptovaluta och ett...

Facebook ger sig in i fintech med en ny kryptovaluta och ett unikt betalningssystem

Facebook har meddelat att man kommer lansera en global valuta vars teknik baseras på kryptovalutor och vars värde baseras på en korg med fiatvalutor. Än så länge är experter oense om vad projektet kommer leda till men baserat på företagen som redan backat planen är ambitionsnivån hög.

Det har länge spekulerats kring Facebook och deras påstådda planer att lansera en kryptovaluta och nu har teknikjätten äntligen bekräftat ryktena.

Under tisdagen presenterade Facebook en kryptovaluta och ett helt nytt betalningssystem under namnet Libra. Enligt uppgifter har man arbetat med Libra i över ett år och planen är att nätverket ska lanseras under 2020:s första hälft.

I samband med projektet har Facebook även lanserat ett nytt dotterbolag, Calibra, som förutom att hantera Libra även kommer stå bakom nya betalningsmöjligheter och en digital plånbok. Även om Calibra är ett helägt dotterbolag kommer man regleras som en självständig finansiell enhet med stöd från “Libra Association” som har sitt säte i Schweiz. David Marcus som tidigare drivit Facebook Messenger och varit president för PayPal har utsetts till ledare för Calibra.

Till skillnad från mer traditionella kryptovalutor som Bitcoin, kommer Libra vara förankrad i en korg med fiatvalutor. Detta kan liknas med kryptovalutan Tether som är kopplad till den amerikanska dollarn. Tanken är att detta ska förhindra den extrema volatilitet som kryptovalutor förknippats med och det innebär även att Libra kommer sakna de decentraliserade egenskaper som Bitcoin är känd för.

Det är också viktigt att förstå att Facebooks plan inte är att konkurrera med Bitcoin eller andra kryptovalutor, utan målet är att skapa ett nytt globalt betalningssystem som tillåter snabba och kostnadsfria transaktioner via bland annat Facebook Messenger och WhatsApp. Med andra ord vill man konkurrera med fintechlösningar som Swish och Klarna. Huruvida den blockkedja man använt för valutan kommer användas för andra ändamål är fortfarande oklart.

Nyheten möttes av blandade reaktioner men det verkar som att de flesta experter har positiva förväntningar på vad som komma skall. Dessutom har flera stora teknikbolag, däribland Spotify, Uber och Lyft, samt betalningsjättarna PayPal och Visa redan valt att backa projektet – ett tecken på hur hög ambitionsnivån är.

I samband med nyheten steg Facebooks aktie med 1,7% innan börsen öppnade och den har fortsatt stiga sedan dess.

Text: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here