Home Industri Volvo vill utveckla självkörande industrifordon tillsammans med amerikanska Nvidia

Volvo vill utveckla självkörande industrifordon tillsammans med amerikanska Nvidia

Foto: Press/Nvidia

Det råder inte längre något tvivel om att självkörande fordon är framtiden och något biltillverkare som vill förbli relevanta måste våga implementera. Ett av de mest drivande företagen bakom tekniken de senaste åren har varit Volvo som nu har ännu ett projekt på gång.

Under tisdagen meddelade Volvokoncernen att man expanderat sitt avtal med det amerikanska teknikbolaget Nvidia med målet att utveckla självkörande lastbilar och maskiner med hjälp av en omfattande AI-plattform. Nyheten kom bara dagar efter att Volvo meddelat att deras självkörande lastbil, Vera, kommer börja transportera gods i Göteborgs hamnterminal.

Volvo och Nvidia har sedan 2017 haft ett pågående samarbete där man tillsammans med Veoneer och Zeunity arbetat på ett nytt Level 4-system för självkörande personfordon. Det nya avtalet som presenterades under Volvos kapitalmarknadsdag är ett självstående projekt med fokus på industrifordon.

Det är Nvidias omtalade NVIDIA DRIVE AGX Xavier™ plattform som kommer användas i projektet och som ska hjälpa Volvokoncernen etablera en ledande roll inom framtidens fordonstillverkning.

Förhoppningen är att man med en kombination av Volvos ledande fordon och Nvidias innovativa teknik ska kunna säkerställa och effektivisera en rad olika industrier, däribland transport-, skog-, bygg- och gruvindustrin men även sophantering och återvinning.

I ett pressmeddelande berättar Volvo att ”Genom användningen av Nvidias omfattande AI-plattform för träning, simulering och datorstöd i fordonen är systemet designat för att säkert hantera helt förarlös körning, till exempel på motorvägar”.

Man räknar med att kunna starta produktionen år 2020, men enligt Volvo har samarbetet redan påbörjats och innefattar personal från både Göteborg och Silicon Valley där Nvidia har sitt säte.

Nvidia har tidigare utvecklat självkörande fordon med bland annat Uber och Tesla, men efter en trafikolycka med dödlig utgång i fjol drog båda bolagen sig ur samarbetet. Däremot har Nvidia fortfarande liknande avtal med flera andra biltillverkare däribland Mercedez-Benz och Toyota.

Text: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here