Home Energi Östersunds nya solcellspark ska bevisa att det är fullt möjligt med solel...

Östersunds nya solcellspark ska bevisa att det är fullt möjligt med solel i norra Sverige

Foto: Jämtkraft

I en gemensam storsatsning för en mer hållbar framtid har Jämtkraft och Östersundshem beslutat om att öppna norra Sveriges största solcellspark i Östersund. Projektet förväntas vara klart redan i vinter.

I slutet på sommaren kommer man påbörja byggnationen av norra Sveriges största solcellspark och målet är att man ska börja leverera el ett halvår senare. Parken kommer bli sex hektar stor och placeras mellan Jämtkraft arena och E14 strax utanför Östersund. Enligt beräkningar kommer anläggningen årligen producera  3 000 megawattimmar med el, vilket är tillräckligt för att täcka elförbrukningen i uppemot 1000 lägenheter.

“Vi ser ökat intresse för solceller och vill möjliggöra för fler att vara med och driva omställningen till mer förnybart i vårt energisystem på ett enkelt, hållbart och bekvämt sätt och vi ser fram emot att samarbeta med en erfaren aktör som Solkompaniet i byggnationen av en av Sveriges största solparker”, berättade Caroline Hildahl, projektledare på Jämtkraft.

På grund av det extrema vintervädret i regionen presenterar solparken unika problem för monteringssystemet men även intressanta möjligheter för företagen som står bakom tekniken. Alex Alm, VD på Solkompaniet som ansvarar för att bygga parken, kommenterade följande: “Östersunds solpark blir den största i norra Sverige vilket ställer särskilda krav på montagesystemet som ska klara rejäla vintrar. Satsningen visar samtidigt att det är fullt möjligt med solel i norra Sverige”.

Skulle parken visa sig framgångsrik kommer det öppna dörren för många framtida projekt. Eftersom det inte råder någon brist på utrymme i Sveriges nordligaste delar kan solcellsparker vara ypperligt för elproduktionen i området.Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here