Home Energi Välkomna Alice – det eldrivna flygplanet som ska revolutionera den regionala flygtrafiken

Välkomna Alice – det eldrivna flygplanet som ska revolutionera den regionala flygtrafiken

Foto: Eviation

Eldrivna flygplan är en av de hetaste trenderna just nu och tack vare ett israeliskt startup-bolag kan de bli en verklighet redan 2021. Den långsiktiga planen är att täcka uppemot hälften av världens alla regionala flygsträckor.

Flygmässan i Paris – Paris Air Show – är i full gång och många intressanta koncept och idéer har redan presenterats. Däremot är det ett specifikt projekt som är på allas läppar. Det israeliska startup-bolaget Eviation har nämligen presenterat deras eldrivna flygplan, Alice, som de hoppas få godkänt för flygning redan 2021.

Vikten är en utmaning

Eviation menar på att flygplanets räckvidd är mer än tillräckligt för att kunna ta över mer än hälften av världens alla regionala flygsträckor.

Det största problemet med ett elflyg är motorernas vikt som i detta exempel representerar mer än hälften av flygplanets totala vikt. Till skillnad från traditionella flygplan som minskar i vikt i takt med bränsleförbrukningen under flygningen är Alice vikt konstant, vilket i följd ökar behovet för en optimerad flygprofil.

Däremot verkar företaget inte så oroade över detta och själva säger dem att “Effektiv flygning översätts till lägre driftskostnader. Vårt mål är 200 dollar per flygtimme, vilket är runt 20 procent av kostnaden jämfört med ett motsvarande traditionellt propellerplan”.

De första testflygningarna

Eviation har sedan starten 2014 presenterat två olika prototyper för eldrivna flygplan men Alice är den första modellen som är flygduglig. Man hoppas som sagt att få flyget certifierat av Federal Aviation Administration (FAA) innan 2021 och har planer på att genomföra testflygningar i den amerikanska delstaten Washington senare i sommar. Alice är inte det enda projektet av sitt slag utan liknande forskning sker på flera platser just nu. I maj meddelade till exempel SAS och Airbus att de kommer utveckla eldrivna flygplan tillsammans och även Norge har planer på att elektrifiera sina inrikesflyg.Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here