Home Okategoriserade Position Sverige – veckan i repris

Position Sverige – veckan i repris

Midsommarhelgen är över och vi knyter ihop en mycket händelserik vecka där vi bland annat kunnat läsa om Sveriges drivande position inom automatiserade leveranser och självkörande transporter. Dessutom har flera klimatfrämjande projekt inletts både i Sverige och globalt.

Om du missat någon av veckans största nyheter har du kommit rätt. På följande sida erbjuder vi en snabb överblick och sammanfattning av veckans viktigaste nyheter.

Volvos självkörande lastbil

I början på veckan meddelade Volvo att man inlett ett samarbete med Nvidia med målet att utforma en ny generations självkörande lastbilar. Förhoppningen är att man ska kunna effektivisera allt från gruv- och transportindustrin till sophantering.

Facebook lanserar global valuta

En av veckans största nyheter i alla kategorier kom från Facebook som meddelat att de kommer lansera en global kryptovaluta. Experter är delad gällande vad projektet kommer resultera i då valutan som kallas Libra delar fler likheter med en global fiatvaluta än en kryptovaluta.

Sverige höjer skatten på plastpåsar

Regeringen höjer skatten på plastpåsar med syftet att få konsumenter att tänka en extra gång. 3 kronor i ytterligare skatt för standardpåsar innebär att matkassar i plast kan kosta uppemot 7 kronor. Sammanlagt förväntas den ökade skatten ge 2,9 miljarder om året till skattkassan.

Högskolan i Dalarna satt världsrekord i energieffektivitet

Vid studenttävlingen Delsbo Electric som anordnades i slutet på maj satte Högskolan i Dalarna ännu en gång ett världsrekord i energieffektivitet. Resultaten från tävlingen kom nyss in och tävlingsbidraget Eximus IV utklassade resten av bidragen med en energiförbrukning på 0,63 Wh/personkm.

Bloomberg publicerade en positiv klimatrapport

Enligt en ny rapport från Bloomberg kommer mer än hälften av all världens energi komma från förnybara källor redan 2050. En kombination av rädsla för klimatförändringar, lägre kostnader samt nya innovativa energilösningar är vad som kommer driva förändringen framåt. Samtidigt förväntas fossila bränslen fasas ut snabbare än man tidigare förväntat sig.

Trafikverket vill automatisera framtiden

Trafikverket presenterade 20 åtgärder för ett mer automatiserat vägnätverk. Inom de kommande fem åren vill man börja införa självkörande regionbussar, geofencing för trafik- och klimatkontroll, snöskottande robotar och mycket mer. Fortsatt vill Trafikverket även satsa på inlärning och kunskapsutbyte inom området automatisering och självlärning.

Eldrivet flygplan

Paris Air Show har pågått hela veckan och en av de mest intressanta presentationerna är ett eldrivet flygplan från en startup i Israel. Bolaget planerar att genomföra flygtester senare i sommar och hoppas certifieras för regionalflyg till 2021. I dagsläget har flygplanet kapaciteten att flyga tillräckligt långt för att hantera hälften av världens regionala flygrutter.

Solcellspark i Östersund

En av Sveriges största solcellsparker ska byggas utanför Östersund och enligt tidsramen kommer anläggning vara i bruk redan nästa år. Förutom att bidra med elektricitet till fler än 1000 lägenheter vill man bevisa att solceller fungerar utmärkt även i solglesa Norrland.

Preem i ny grön storsatsning

Preems satsar stort på CSS-teknik (Carbon Capture and Storage) för att minska sina CO2-utsläpp med uppemot en tredjedel. Ett pilotprojekt kommer genomföras på vätgasanläggningen i Lysekil under nästa år och det testet kommer sedan ligga grund för en fullständig CSS-anläggning som ska öppnas 2025.

Svensk Lidl-butik först med förarlösa leveranser

Lidls butik och centrallager i Halmstad blir först i världen med förarlösa transporter. Till en början kommer transporterna begränsas till lagret och butiken men ambitionen är att Lidl Sverige ska kunna erbjuda förarlösa kundleveranser.

Telia Carrier bygger klimatpositiva datacenter

Telia Carrier har inlett ett samarbete med EcoDataCenter och man planerar nu att bygga världens första klimatpositiva datacenter. Förutom att återvinna all alstrad värme kommer centret drivas uteslutande på förnybar energi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here