Home Energi Preem i ny grön storsatsning – vill sänka utsläppen med en tredjedel

Preem i ny grön storsatsning – vill sänka utsläppen med en tredjedel

Med hjälp av CSS-teknik ska Preem fortsätta sin satsning på förnybar energi med målet att minska sina CO2-utsläpp med en tredjedel. Det är på Preems vätgasanläggning i Lysekil som projektet kommer genomföras.

Under de senaste åren har Preem arbetat hårt med att driva frågan kring förnybar tillväxt framåt och nu är man redo att kicka igång ett nytt projekt på sin anläggning i Lysekil.

Tanken med pilotprojektet, som drivs i samarbete med bland annat Chalmers och Norska staten, är att man på anläggningen i Lysekil ska kunna minska CO2-utsläppen med 30%. Genom att använda den välbeprövade tekniken Carbon Capture and Storage (CSS) vill Preem fånga koldioxid i luften, omvandla den till vätska för att sedan pumpa ner den långt under marken där den förblir i flytande form. Tekniken utvecklades först för att maximera produktionen vid oljeraffinaderier men Norge är numera en ledande drivkraft för CSS i miljöfrämjande syfte.

Projektet i Lysekil fick nyss grönt ljus och man har inlett planeringsstadie – enligt tidsramen kommer man börja genomföra ett sex månader lång test under 2020. Det testet kommer senare ligga som grund för ett storskaligt projekt med en fullständig CSS-anläggning som öppnas 2025.

“Vårt raffinaderi i Lysekil är Sveriges tredje största aktör vad gäller koldioxidutsläpp med cirka 1,6 miljoner ton per år. Det gör oss till en viktig aktör med stor inverkan,” meddelade Marcus Backman som är chef för affärsutveckling på Preem. Han fortsätter berätta att “Med hjälp av den [CSS-tekniken] skulle vi kunna minska utsläppen från vårt raffinaderi i Lysekil med 500 000 ton. Det är närmare en tredjedel av raffinaderiets totala koldioxidutsläpp.”

Preem vill etablera sig som ledare inom förnybar energi

CSS-projektet är bara en del av Preems nya satsning mot att bli en ledare inom förnybar energi och vi kan förvänta oss att se fler intressanta projekt inom de kommande åren. Faktum är att Preems uppdaterad affärsplan går ut på att optimera förnybara energikällor för att så småningom helt fasa ut fossila bränslen i sin verksamhet.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here