Home Energi Telia Carrier ska bygga världens första klimatpositiva datacenter

Telia Carrier ska bygga världens första klimatpositiva datacenter

Tidigare i veckan meddelade Telia Carrier att man inlett ett samarbete med EcoDataCenter för att bygga klimatpositiv dataförvaring i Falun. Projektet är helt unikt och möjligheterna mycket lovande.

Telia Carrier är den del av Telia Company som ansvarar för koncernens hållbarhetsprinciper och deras nya projekt kommer bli ett av de största och första i världen. Tillsammans med EcoDataCenter vill Telia Carrier utveckla och bygga ett innovativt datacenter som är helt klimatpositivt.

För att uppnå detta kommer man arbeta tillsammans med Falu Energi och Vatten som kommer se till att datacentret kan pumpa tillbaka all överskottsvärme till värmeverket. Dessutom kommer datacentret drivas utelslutande på förnybar energi.

Till följd av samarbetet kommer Telia Carriers kunder få tillgång till företagets erbjudandeportfölj, inklusive ett av världens största fibernätverk, med data lagrad i ett högkvalitativt, innovativ och miljövänligt datacenter. Det är ett digital hållbarhetsprojekt med sociala inslag som vi aldrig tidigare skådat.

Enligt Telia Carriers vice president och Chief Evangelist, Mattias Fridström, har man haft kontakten med EcoDataCenter under de senaste fem åren eftersom de båda bolagen drivs av liknande ambitioner.

”Telia Carrier har satt upp ambitiösa hållbarhetsmål som vi måste möta före 2030, och partnerskapet med EcoDataCenter är en integrerad del i att hjälpa oss att uppnå dessa,” berättade Mattias Fridström när projektet tillkännagavs i början på veckan.

Mikael Svanfledt som är CFO på EcoDataCenter håller med, “”Telia Carrier var en självklar partner för oss eftersom de strävar efter att använda innovation och tillväxt för att möjliggöra hållbarhetssatsningar och en högre livskvalitet.”

Vad är EcoDataCenter för verksamhet?

EcoDataCenter är idag den ledande aktören inom hållbara datacenter för colocation, HPC och hyperscale. Projektet i Falun blir deras första i Norden och man har som ambition att bli den ledande aktören på den nordiska marknaden.

Förutom ett samarbete med Telia Carrier, förvärvade EcoDataCenter nyligen bolaget Fortlax med målsättningen att skapa ett nytt investeringssegment på den internationella fastighetsmarknaden.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here