Home Industri Världens mest disruptiva startup vill suga koldioxid ur luften för att rädda...

Världens mest disruptiva startup vill suga koldioxid ur luften för att rädda klimatet med hjälp av bönder

Med de högsta uppmätta koldioxidnivåerna någonsin är det hög tid att vi börjar ta klimathotet på allvar – något som amerikanska startup-bolaget Indigo Ag är i kast med. Deras plan är att använda bönder till att binda 1 000 miljarder ton koldioxid i jorden.

Indigo Ag är ett amerikanskt bolag med säte i Boston som har ambitionen att rädda vår planet med ett storslaget projekt. Bolaget arbetar just nu med att utveckla en teknik som låter bönder maximera sin produktion och vinst samtidigt som de hjälper till att binda koldioxid i jorden.

I samband med att vi uppnått de högsta koldioxidnivåerna i vår atmosfär någonsin presenterade Indigo Ag ett nytt projekt under namnet Terraton med målet att binda 1000 miljarder ton koldioxid under marken. Detta vill man uppnå genom att erbjuda bönder som äger lämplig mark den utbildning som krävs för att driva regenerativa lantbruk som kan suga koldioxid ur luften för att sedan lagra den. Indigo Ag planerar även att mäta exakt hur mycket varje bonde lagrat och betala dem per ton vilket kan erbjuda en behövlig extra inkomst för bönder som ofta driver sina lantbruk på en tajt budget.

”I samband med att vi uppnått de högsta koldioxidnivåerna i vår atmosfär någonsin presenterade Indigo Ag ett nytt projekt under namnet Terraton med målet att binda 1000 miljarder ton koldioxid under marken”

Fast projektet innefattar mer än att binda koldioxid i jorden. Förutom att förhoppningsvis hjälpa till att rädda vårt klimat har man utvecklat processer som kan optimera förer och grödor så att bönderna kan få ut så mycket vinst som möjligt. De optimerade grödorna kommer samtidigt ge slutkonsumenten tillgång till råvaror som håller betydligt högre kvalitet och som erbjuder en bättre näringsprofil än tidigare. Det är med andra ord en win-win för både producenter och konsumenter.

Tidigare har flera liknande projekt sågats då man saknat möjligheten att mäta koldioxidnivåer under marken, men tack vare den revolutionerande teknik som Indigo Ag utvecklat har CNBC utsett dem till världens mest disruptiva bolag just nu.

Tekniken har även hjälpt bolaget ro i hamn flera imponerande kapitalrundor. Sammanlagt har man rest 650 miljoner dollar i investeringar till en värdering av 3,5 miljarder dollar.

Parallellt med sina koldioxidbindande metoder och optimerade, hållbara grödor har Indigo Ag utvecklat den elektroniska marknadsplattformen Indigo Marketplace som ska koppla samman inköpare och odlare. Utöver det har man även köpt satellitbolaget Tellus Labs med målet att skapa kartor över världens åkermarker för att få en bättre uppfattning om var man kan binda mest koldioxid.

Observera att Terraton-projektet än så länge är begränsat till den amerikanska marknaden och att endast platser med optimala lantbruk och markförhållanden kommer användas.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here