Home Fastigheter Vinter-OS i Sverige kan ge högre bostadspriser

Vinter-OS i Sverige kan ge högre bostadspriser

Enligt CBRE kan vi förvänta oss högre bostadspriser i Stockholm och Åre om Sverige tilldelas Vinter-OS 2026. Prognosen baserar man på rapporter från tidigare Olympiska Spel i bland annat London.

Ikväll klockan 18:00 beslutar den Internationella Olympiska Kommitten (IOK) om vem som kommer få arrangera vinter-OS 2026. Just nu står det mellan Sverige (Stockholm/Åre) och Italien (Milano/Cortina). Skulle Sverige tilldelas äran kommer det resultera i välkomna investeringar och möjligheter till många intressanta fastighetsprojekt men ansvaret har även en baksida för vissa.

CBRE – en av världens största fastighetsrådgivare – har nämligen visat att värdnationerna ofta upplever en drastisk ökning i bostadspriser i samband med turneringen. Under OS i London genomförde CBRE en undersökning som visade att bostadpriserna runt omkring arenorna ökade med 29 procent samtidigt som bostadspriserna kring huvudarenan, Wembley Arena, fördubblades. Priserna låg kvar på samma nivåer fyra år senare (2016) och har fortsatt öka sedan dess. Områden som inte låg i direktanslutning till arenorna påverkades inte lika drastiskt eller inte alls.

”CBRE har visat att värdnationerna ofta upplever en drastisk ökning i bostadspriser i samband med turneringen”

Baserat på rapporten från OS i London förutspår CBRE att vi kan förvänta oss ett liknande mönster i Stockholm och Åre om Sverige skulle få äran att vara värd för OS 2026.

Med det sagt är situationen i Sverige annorlunda från England och priserna förväntas inte stiga riktigt lika mycket. Detta beror till viss del på att den svenska bostadsmarknaden är mindre volatil men även då Sveriges OS-plan fokuserar på hållbarhet och att man vill försöka använda befintliga bostäder i så stor utsträckning som möjligt. Istället är det uppdaterade offentliga ytor och nybyggda arenor som kommer driva upp bostadspriserna.

Skulle Sverige tilldelas en värdroll för OS 2026 så anser CBRE att den nya skidstadion Hamra i Tullinge är ett av de projekt som har förmågan att påverka bostadspriserna mest.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here