Home Fastigheter MKB ska bygga klimatsmarta kvarter i Malmö med fokus på hållbara byggmaterial...

MKB ska bygga klimatsmarta kvarter i Malmö med fokus på hållbara byggmaterial och minskad energiförbrukning

Som en del av MKB Fastighets AB:s omfattande miljösatsning planerar man nu att bygga nya klimatsmarta fastigheter i både Lindängen och Bunkeflostrand. Projektet kommer genomsyras av hållbara lösningar från byggnadernas stomme till förnybara energikällor och stora möjligheter till miljövänlig pendling.

Totalt är det 333 lägenheter som ska byggas, uppdelade mellan tre nya bostadshus i Lindängen och ett helt kvarter i Bunkeflostrand. Inflyttning för båda projekten är planerade för årsskiftet 2019 – 2020 och hyran kommer, enligt MKB:s egen utsago, vara mycket rimlig.

En väsentlig del av MKB:s miljöpåverkan härstammar från byggprocessen och framför allt tillverkningen av de material som används. Därför är MKB måna om att använda miljövänliga och priseffektiva lösningar när de kan, en av de lösningarna är hus med stomme i trä.

“Att bygga stommen i trä, i projekt där det passar, är ett av flera sätt vi tittar på för att värna miljön”, säger Jenny Holmquist som är miljöstrateg på MKB.

“Att bygga stommen i trä, i projekt där det passar, är ett av flera sätt vi tittar på för att värna miljön”

Förutom att använda miljövänliga material kommer lägenheterna designas till att vara så klimatsmarta som möjligt. Bland annat kommer båda projekten få el från vindkraftverk och lägenheterna i Lindängen kommer värmas med förnybar fjärrvärme medan kvarteret i Bunkeflostrand ska värmas med biogas.

Därtill kommer de boende uppmanas till att ta fler klimatsmarta beslut i vardagen med hjälp av bilpooler, eldrivna lådcyklar, en välutrustad cykelverkstad samt cykelförråd och -parkering.

Projekten i Lindängen och Bunkeflostrand är bara en del av MKB:s nya klimatsatsning och bolaget har redan halverat sina direkta koldioxidutsläpp samtidigt som man minskat sin energianvändning med 25 procent.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here