Home Digitalisering IoT i Sverige: Norrbotten tar täten inom den kommunala digitaliseringen

IoT i Sverige: Norrbotten tar täten inom den kommunala digitaliseringen

Bild: IT Norrbotten

Norrbotten har inlett ett samarbete med IT Norrbotten för att ta den kommunala digitaliseringen till en ny nivå. Med en hjälp av en IoT-baserad plattform kommer kommunerna i Norrbotten få möjligheten att automatisera allt från sophantering och fastigheter till skyddsvallarna i regionens älvar.

Igår rapporterade vi om hur den kommunala digitaliseringen inte utvecklas i den takt som landets befolkning förväntar sig och nu vill Norrbotten bevisa motsatsen. Tillsammans med IT Norrbotten planerar man att automatisera och digitalisera stora dela av kommunernas ansvarsområde och målet är att bli en ledare inom digitalisering i landet.

“Att ligga i framkant när det gäller området som populärt kallas Internet of Things är en viktig framtidsfråga för Norrbotten och egentligen helt avgörande för att klara framtidens utmaningar. Det är en naturlig del av IT Norrbottens roll som möjliggörare inom området digital infrastruktur,” säger Tomas Sundström vd, IT Norrbotten.

Projektet som redan inletts innebär en automatiserad och trådlös infrastruktur som binder samman alla kommunerna i Norrbotten och som kan användas till i princip vad kommunerna än önskar. Dessutom har man lyckats sänka kostnaderna och effektivisera processen så att kommuner kan koppla upp verksamheter som tidigare varit både kostsamt och krångligt.

Bland annat planerar man att införa soptunnor som själva meddelar när de behöver tömmas och fjärrstyrda motorvärmare. Givetvis vill man även digitalisera servicesektorn och en del kommuner har visat intresse för kontroll av olika fastighetssystem och parkeringsmöjligheter.

Med det sagt är en av de mest intressanta möjligheterna automatiserad övervakning av vattennivån och skyddsvallarna i regionens älvar; något man redan börjat med i Boden och Haparanda.


Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here