Home Industri Världens första test av fjärrstyrda lastbilar på allmän väg har genomförts

Världens första test av fjärrstyrda lastbilar på allmän väg har genomförts

Foto: Starsky Robotics

Amerikanska Starsky Robotics har skrivit historia efter att för första gången testat en fjärrstyrd lastbil på en allmän motorväg. Enligt företaget är detta första steget mot en fullständigt autonom transportbransch.

Den 16 juni genomförde Starsky Robotics ett test där man fjärrstyrde en långtradare från en parkeringsplats, upp på en allmän motorväg där man höll hastigheten och bytte filer innan man tog en avfart och parkerade igen. Allt utan en enda person ombord fordonet.

Testet var det första av sitt slag och gick så bra att de flesta bilister man passerade inte märkte vad som försiggick.

Fjärrstyrt eller autonomt?

Världens experter är eniga om att autonom transport, eller självkörande lastbilar, är en framtida industri värd flera miljarder dollar. Däremot är vägen dit inte utstakad ännu.

Medan de flesta företagen i branschen arbetar med att utveckla helt självkörande fordon – däribland Volvo – menar Starsky Robotics att den bästa lösning är att ta genvägen via fjärrstyrda fordon.

Vi har kunnat springa om större och mer kapitalstarka rivaler på grund av vår pragmatiska syn. I stället för att slaviskt bygga ett tekniskt rent system för autonom körning har vi fokuserat på att utveckla en produkt” förklarade grundaren och VD:n Stefan Seltz-Axmacher på företagets blogg.

Semi-autonoma transporter

Tanken är att man istället för att gå direkt till hel-autonoma fordon ska effektivisera transportindustrin med semi-autonoma transporter och operatörer som kontrollerar flertalet transporter på samma gång. Därefter kan man sakta men säkert gå över till fler och fler helt självkörande transporter.

Under de kommande månaderna kommer Starsky Robotics genomföra nya tester med målet att inom ett par år ha en flotta med fjärrstyrda kommersiella transportfordon.

För den som vill veta mer har Starsky Robotics publicerat en video med hela testet på YouTube.


Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here