Home Energi Ikeas solceller snart tillgängliga i Sverige

Ikeas solceller snart tillgängliga i Sverige

Tack vare det slopade kravet på bygglov för solceller ska Ikea nu göra solenergi lättillgängligt för privatpersoner. Möbeljätten som redan säljer solceller i sex länder är spända inför lanseringen i hemlandet.

Det har länge spekulerats kring huruvida Ikea planerat att sälja solceller i Sverige och nu har rykten bekräftats. Innan oktober i år lovar Ikea att solceller kommer finnas till försäljning på alla deras varuhus i landet.

Statligt stöd gör det enklare

Den främsta orsaken till varför lanseringen dröjt i Sverige var att det tidigare krävdes bygglov för att installera solceller, men när det bygglovskravet slopades i augusti i fjol banade man väg för Ikeas expanderande försäljning.

Vi har väntat länge med att lansera solceller i Sverige eftersom det har varit svårt och snårigt för den som vill skaffa solceller här. Nu har det blivit enklare och man kan få statligt stöd. Det har vägt tungt för vårt beslut” berättade Jonas Carlehed som är hållbarhetschef på Ikea i en intervju med TT.

Cellerna inklusive samhörande batterier och laddboxar kommer erbjudas av Ikea i samarbete med Svea Solar som står för både leverans och installation åt kunderna.

Förmåner för solcellskunder

För att ytterligare underlätta köpen och uppmana svenskarna att ta solceller på allvar, lanserar Ikano Bank, som är kopplad till Ikea, ett nytt lån som riktar sig till solcellskunder. På så sätt blir det både enklare och ekonomiskt försvarbart att investera i solceller – i regel tar det upp till 10 år innan man får tillbaka investeringen för en solcellsanläggning.

Även om Ikea officiellt har presenterat produkten och sin ambition att sprida solceller bland privatpersoner i Sverige är de fortfarande tysta om många faktorer. Exempelvis har man inte avslöjat vad priset kommer landa på. Däremot vet vi att solcellerna kommer tillverkas i Asien då det är där Svea Solar har sin produktionslina.

Svea Solar meddelar att leveranstiden för Ikeas solceller kommer hamna någonstans mellan fyra och tolv veckor beroende på efterfrågan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here