Home Digitalisering Position Sverige – vecka 26 i repris

Position Sverige – vecka 26 i repris

Medan vi här på kontoret laddar upp inför Almedalen i nästa vecka tänkte vi i vanlig ordning dela med oss av veckans viktigaste och mest lästa nyheter. Det har varit ett par händelserika dagar med flera stora nyheter inom framför allt förnybar energi och autonoma transporter och du hittar allt här.

Världens mest disruptiva företag vill rädda klimatet med hjälp av bönder

Indigo Ag, som utsetts till världens just nu med disruptiva företag, vill rädda klimatet genom att suga koldioxid ur luften och förvara den under marken. För att uppnå detta vill man ta hjälp av bönder som i utbyte får hjälp att maximera sin produktion.

MKB bygger klimatsmart i Malmö

MKB ska inleda två klimatsmarta projekt i Malmö. Dels ska man bygga tre klimatsmarta fastigheter i Lindängen och dels ett helt kvarter i Bunkeflostrand. Förutom miljövänliga material och en miljövänlig byggprocess, kommer man erbjuda el från förnybara källor och praktiska pendlingsmöjligheter.

Den kommunala digitaliseringen matchar inte befolkningens förväntan

Enligt en ny rapport ligger Sveriges kommuner efter i sin digitalisering, i alla fall om man jämför det med befolkningens förväntningar. Trots att de flesta kommuner har digitalisering, AI-projekt och automatisering i sina handlingsplaner är det få som driver frågan framåt.

Volkswagen i samarbete med Jämtkraft för sina elbilar

Volkswagen lanserar snart sin första eldrivna bil och för att minimera sin klimatpåverkan kommer Jämtkraft erbjuda alla deras kunder laddning med förnybar energi. Exakt hur samarbetet kommer se ut återstår att se.

Hur säker är en Tesla? Nu har biltillverkaren satts på prov

En israeliskt cybersäkerhetsfirma har utfört tester på Teslas senaste modell och resultaten är oroväckande. Inte nog med att de snabbt kunde hacka sig in i bilens programvara, men de lyckades även lura den till att köra fel och göra farliga inbromsningar på motorvägen.

Svensk ledare inom solenergi expanderar till Sydafrika

Svenska Absolicon ska öppna en produktionslina i Sydafrika där de kan producera uppemot sex innovativa solfångare i timmen för den sydafrikanska marknaden. Absolicons solfångare är de mest effektiva av sitt slag och företaget arbetar just nu med en internationell expansion.

Norrbotten banar vägen för effektiv digitalisering

Samtidigt som vi kunde rapportera om att landets kommuner ligger på digitaliseringens efterkälke visade det sig även att Norrbotten ligger i framkant. Med ett nytt IoT-system vill man automatisera, digitalisera och strömlinjeforma allt från sophämtning till skyddsvallarna i regionens älvar.

Danmark och Sverige i samarbete gällande vindkraftsparker i Nordsjön

Med hjälp av en 8 kilometer lång kabel ska två vindkraftsparker i Nordsjön stödja varandra vid behov. Det är Ørsted och Vattenfall som inlett samarbetet med målet att undvika driftstopp och relaterade problem.

Fjärrstyrda lastbilar har testats på allmän motorväg

För första gången någonsin har man testkört en fjärrstyrd lastbil på en allmän motorväg i Florida. Starsky Robotics – företaget bakom testet – har som målsättning att optimera fjärrstyrda transporter innan de tar steget till en helt autonom flotta.

USA producerade mer förnybar energi än energi från kol för första gången

I april producerade USA för första gången mer energi från förnybara källor än kol. Skillnaden var 23% (förnybart) jämfört med 20% (kol) och enligt experter är det en långsiktig trend som inte går att stoppa.

Ikea börjar snart sälja solceller i Sverige

Innan oktober i år kommer Ikea börja erbjuda solceller i alla sina varuhus i landet. Produkterna kommer säljas i samarbete med Svea Solar som även ansvarar för installation och leverans. Ikea erbjuder redan solceller i sex andra länder och det var det slopade kravet på bygglov för solceller som öppnade upp dörren för försäljning även i Sverige.

Vinter-OS kunde resultera i höjda bostadspriser

Nu står det fast att Sverige inte blir värd för Vinter-OS 2026, men det är kanske för det bästa. Enligt CBRE stiger nämligen bostadspriserna med mellan 29% och 50% i de områden där OS anordnas. Siffrorna baseras på OS i London och förväntades påverka delar av Stockholm och Åre.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here