Home Energi Miljöpartiet i Almedalen: endast förnybar energi på landets bensinmackar år 2030

Miljöpartiet i Almedalen: endast förnybar energi på landets bensinmackar år 2030

Foto: SVT

Per Bolund och Miljöpartiet inledde Almedalsveckan med ett förslag om att alla diesel ska slopas och att endast förnybara bränslen ska finnas tillgängliga på svenska mackar år 2030. Bolund varnade även om att vår livsstil har större konsekvenser för klimatet än vad de flesta vågar medge.

Under Almedalsveckans första dag presenterade Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, ett förslag gällande bränslet som säljs på bensinmackar i Sverige. Enligt partiet vill man slopa all försäljning av diesel och endast tillåta försäljning av förnybart bränsle innan 2030. Planen innebär att man stegvis ökar mängden förnybart som blandas i bränslet för att slutligen genomföra ett fullständigt skifte. Redan idag finns det regler på hur mycket förnybart som ska blandas med bränsle och diesel men Miljöpartiet menar på att det inte är tillräckligt.

Dessutom föreslår MP att vi ska införa ett konverteringsstöd för att se till att även traditionella förbränningsfordon kan använda det nya förnybara bränslet, samtidigt som man vill öka intresset för elbilar och klimatsmarta fordon.

Konsekvenser av vår livsstil

Senare under dagen höll Per Bolund ett tal där han fortsatte lyfta fram problemen med dagens samhälle och de konsekvenser som våra livsstilar kan leda till om ingen förändring sker. Förutom skogsbränder, extrema väderförhållanden och smältande polarisar, menar Bolund att de som vägrar investera i hållbara samhällslösningar är en del av problemet.

Under lång tid har klimatfegisarna kommit undan i politiken. Men jag är övertygad om att den tiden är över. Nu måste de stå till svars när väljare kräver svar av sina politiker”, berättade Bolund.

Politikern fortsatte med att kritisera vårt köp- och slängsamhälle och vad som i folkmun ofta kallas “fast fashion” och pekade på en rapport från FN som visar att åtta miljoner arter står inför utrotning.

“Hur ska vi människor hantera det när det är vi som är problemet… Vi kan ju inte skylla på att vi inte vet,” sa Bolund.

Talet avslutades på en positiv not och Bolund pekade på att det fortfarande finns hopp och att Miljöpartiet representerar ett nytt samhälle där vi tar hand om och reparerar istället för att slösa.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here