Home Digitalisering Almedalen: Den digitala transformationen

Almedalen: Den digitala transformationen

Foto: Engage Agency

Almedalsveckan är i full gång och vi ser fram emot att djupdyka i de mest aktuella samhällsfrågorna tillsammans med spännande profiler, beslutsfattare och våra kunder. Här är tre seminarier inom området digitalisering och säkerhet som vi inte vill missa:

Vad betyder 5G-intåget för det datadrivna samhället? – Tieto
År 2020 gör 5G intåg på den svenska marknaden, vilket kommer leda till ökade möjligheter att hantera stora mängder data. Data beskrivs som vår tids viktigaste råvara och med ökad kapacitet kommer både möjligheter och utmaningar. Vilka krav behöver vi ställa på säkerheten? Och hur bör offentlig sektor och företag förbereda sig inför 5G-revolutionen? Vilka nya typer av datarika tjänster kan vi vänta oss?

 • Cecilia de Leeuw, chef för Telecom Services, Tieto
 • Jens Zander, professor i radiokommunikation, KTH
 • Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telia
 • Mats Ekstrand, digitaliserings- och IT-direktör, Region Skåne

Arrangör: Tieto
När: 2 Juli, 11.00-11.45
Var: Strandgatan 7, Visby


Hur säkerställer vi rättvisa och jämställdhet när besluten flyttas till robotar?
Ett seminarium om hur man säkerställer rättvisa och jämställdhet då beslut och utveckling av samhällstjänster överlåts till ny teknik i allt större utsträckning. Under seminariet diskuteras frågeställningar som; vilka konsekvenser kan den utökade användningen av AI få på effekten av rättvisa och jämställdhet? Och hur ser det politiska ansvaret ut? Kan vi se nya möjligheter när den mänskliga faktorn minskar?

Medverkande:

 • Ishtar Touailat, AI- och innovationschef, Techbuddy
 • Fredrik Heintz, AI-forskare, Linköpings Universitet
 • Per Wallentin, Vd, Knowit
 • Andreas Aurelius, Enhetschef, Vinnova
 • Anna Felländer, Medgrundare, AI Sustainability Center
 • Pontus Herin, Journalist och moderator, Dagens industri


Arrangör: Dagens Industri, Knowit
När: 2 juli, 10.00–11.00
Var: DI-scenen, Strandvägen


Cybersäkerhet vår tids snabbast växande kompetensutmaning?
Cybersäkerhet är en växande utmaning för företag, organisationer och samhällen i hela världen. För att skydda vårt digitala samhällsbygge krävs rätt kompetens från ”rörmokare till arkitekt”. Sverige behöver kompetens inom cybersäkerhet för att fortsatt vara konkurrenskraftiga.

Cyberspionage är lätt att utföra och det är även lätt att vara anonym, samtidigt som det är svårt att upptäcka och kostnaden för det man förlorar svårt att värdera och därav ofta underskattat. Konsekvenserna av att långsamt tappa sin konkurrenskraft är stora, för företaget och för samhället i form av minskad export och sysselsättning. Den största utmaningen för företag och myndigheter är kompetensförsörjningen och för att komma till rätta med den krävs det kreativa lösningar på alla nivåer.

Medverkande:

 • Amelie von Zweigbergk, Avdelningschef Industriell utveckling, Teknikföretagen
 • Johan Schnörer, Rektor, Örebro Universitet
 • Beatrice Ask, Riksdagsledamot, Moderaterna
 • Charlotta Gustafsson, Överdirektör, Försvarets radioanstalt
 • Johan Rittner, VD, IBM Sverige

Arrangör: Industrin tar matchen, Teknikföretagen, Säkerhets- och försvarsföretagen
När: 3 Juli, 09:00 – 09:35
Var: S:t Hansgatan 18F/Trappgränd

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here