Home Fastigheter Almedalen: Framtidens smarta och hållbara samhälle

Almedalen: Framtidens smarta och hållbara samhälle

Ett av de ämnen som vi djupdykt i mest under året är framtidens smarta samhälle. Hållbarhet och digitalisering kopplas samman och under Almedalsveckan är vi på plats och bevakar när landets ledande aktörer diskuterar den viktiga samhällsfrågan om hur framtidens smarta samhälle ser ut. Här är tre seminarier inom området som vi inte kommer missa:

Så bygger vi det smarta samhället
Hur ser vägen till det smarta samhället ut och vad krävs av våra offentliga beslutsfattare för att ta oss dit? I denna paneldiskussion tar vi oss an teknikutvecklingens möjligheter för att skapa bättre lösningar för alla som bor, reser och verkar i det smarta samhället.

Efter en inledande utblick om AI och det smarta samhället följer en paneldiskussion där forskning och teori vävs samman med konkreta exempel från verkligheten. I samtalet delar personer med olika perspektiv på utvecklingen med sig av sina erfarenheter och insikter.

Medverkande:

 • Göran Lindsjö, internationell AI-rådgivare, Governo
 • Olle Samuelson, Forsknings- och innovationsstrateg, IQ Samhällsbyggnad
 • Christoffer Börjesson, CDO, Fastighetsägarna
 • Staffan Ingvarsson, CEO, Stockholm Business Region
 • Maria Stellinger Ernblad, Digitaliseringschef, Malmö stad

Arrangör: Governo
När: 4 Juli, 11.00-11.45
Var: B-huset, Huvudentré Cramérgatan 3

Hur ska framtidens städer se ut?
Hur vi planerar och utvecklar våra städer är något som påverkar alla. Kraven blir också högre i takt med att vi vill bo och leva i mer hållbara och gröna samhällen. Hur stadsplanerar vi för att skapa attraktivitet, hållbarhet och rättvisa?

Planering och stadsutveckling påverkar oss alla. Det påverkar vardagen för alla men ställer också krav i takt med att vi vill bo och leva i mer hållbara och mer gröna samhällen. För stadsplanerare och samhällsbyggare är det av vikt att planera för framtiden och förstå hur människors behov och önskemål kommer att se ut. Hur ska man tänka oför att skapa attraktivitet, hållbarhet och rättvisa? I takt med att befolkningen ökar måste vi också planera våra städer tätare. Men hur skapar vi samtidigt en grön stad? Genom en lättsam och rolig trendanalys av stadsutveckling får vi höra om hur framtidens städer kan utvecklas och se ut.

Arrangör: Jönköpings kommun
När: 3 Juli, 11.00-11.45
Var: Strandvägen, H552

Fossilfria fastigheter – kan vi bygga klimatneutralt?
Svensk samhällsbyggnad är ledande inom hållbarhet men kan vi bygga klimatneutralt? Bygg och fastigheter står för mer än 20% av Sveriges totala koldioxidutsläpp. Hållbara lösningar kan och måste appliceras i samhället där byggnader, stadsdelar och infrastruktur bidrar till långsiktig hållbarhet.

Klimatneutralt byggande kräver kontroll, uppföljning och samarbete. Tillsammans med ledande branschaktörer testar Sweden Green Building Council en påbyggnadscertifiering för klimatneutrala byggnader, med syftet att vara ett konkret verktyg i att nå Sveriges mål om fossilfrihet. Men hur omsätter vi arbetet i praktiken? Och kan vi bygga klimatneutralt?

Medverkande:

 • Pia Stoll, Projektledare NollCO2, Sweden Green Building Council
 • Thomas Brattlöw, Fastighetsdirektör, Lidl Sverige
 • Hans Wallström, Hållbarhetschef, Skanska CDN
 • Per Wilhelmsson, Projektutvecklare, Castellum
 • Louise Röström, Sustainability Manager, Saint-Gobain Sweden
 • Elise Grosse, Hållbarhetschef inom bygg och fastighet, Sweco
 • Peter Alestig, Moderator, Nyhetschef, SvD Näringsliv

Arrangör: Sweden Green Building Council
När: 4 Juli, 11.00-12.00
Var: Rostockergränd 4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here