Home Energi Världens största enskilda solenergianläggning är nu i drift

Världens största enskilda solenergianläggning är nu i drift

Foto: WAM

Förenade Arabemiraten har meddelat att solcellsanläggningen Noor Abu Dhabi, som är den största av sitt slag i världen, har satts i drift. Anläggningen ska tillhandahålla elektricitet till närmare 100 000 människor och kommer minska landets CO2-utsläpp drastiskt.

Efter många års planering och flera års byggande startades världens största enskilda solcellspark strax utanför Abu Dhabi den 29 juni. Anläggningen som döpts till Noor Abu Dhabi – Abu Dhabis ljus på arabiska – har kapaciteten att alstra 1,177 MW och är en milstolpe för framtidens förnybara energikällor.

Projektet byggdes i samarbete mellan ett av landets största elbolag, EWEC, Japans Marubeni Corporation och den kinesiska solcellstillverkaren Jinko Solar, och imponerande nog blev man färdig i tid och utan att gå över budgeten. Den slutliga kostnaden landade på närmare 870 miljoner dollar.

Anläggningen som ska tillhandahålla närmare 100 000 människor med el kommer dessutom hjälpa till att sänka Förenade Arabemiratens koldioxidutsläpp med en miljon ton vilket är ett enormt steg för en nation som historiskt sett varit tungt oljeberoende. Enligt EWEC motsvarar en miljon ton koldioxid cirka 200 000 bilar.

Färdigställandet av projektet markerar en viktig milstolpe i Förenade Arabemiratens energistrategi 2050, som lanserades 2017, med målet att öka andelen ren energi i den totala energimixen till 50 procent vid 2050 och samtidigt minska koldioxidutsläppen från elproduktion med 70 procent” berättade Mohammad Hassan Al Suwaidi, ordförande för el- och vattenbolaget EWEC, för tidningen Gulf News i samband med att anläggningen öppnade.

Observera att Noor Abu Dhabi är den största enskilda solcellsanläggningen i världen och att det finns liknande anläggningar som är större men som drivs flera aktörer med olika projekt.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here