Home Digitalisering Almedalen: Livslångt lärande för alla – men vad ska vi lära oss,...

Almedalen: Livslångt lärande för alla – men vad ska vi lära oss, och hur?

Foto: Engage Agency

Tidningen Chef och Företagsuniversitetet höll ett seminarium under Almedalsveckan om behovet av att konstant utvecklas och förbättras i en allt mer föränderlig arbetsmiljö. Det diskuterades flitigt om hur våra arbeten och rekryteringsprocesser kommer förändras men även vikten av att vara anpassningsbar, både som företagsledare och medarbetare.

Inbjudna till panelen var Ulrika Rosén – Director of Passion, Nordic Choice Hotels, Ishtar Touailat – Global Head of AI & Innovation, Techbuddy, Joel Hellermark – grundare och vd, Sana Labs, Andreas Hatzigeorgiou – vd, Handelskammaren och Daniel Kjellson – Framtidsstrateg Företagsuniversitetet. Moderator var Cissi Elwin vd och chefredaktör, Chef.

Daniel Kjellson inledde med att diskutera de problem och möjligheter som den moderna arbetsmarknaden skapar. I samband med att digitaliseringen effektiviseras på en samhällsnivå samtidigt som arbetslivet förlängs, tvingas vi till att vara relevanta längre än tidigare i en tid där det är svårare än någonsin. Uppemot hälften av alla arbeten i Sverige kommer automatiseras med teknik som redan existerar. Därför är det upp till oss att hitta lösningar som tillåter oss uppvärdera och bli experter på mänskliga faktorer som ännu inte kan automatiseras, däribland inspiration, kreativitet och samarbete.

Kunskap och CV:n spelar mindre roll

Ulrika Rosén och Andreas Hatzigeorgiou fortsatte med att diskutera hur rekryteringsprocessen kommer, och på många sätt redan har, förändrats. Istället för att anställa baserat på kunskap och finslipade CV:n, är det idag viktigare att hitta personer med nyfikenhet och en passion för att lära sig. Dessa personer är nämligen perfekta för en dynamisk arbetsplats under konstant förändring. Som chef måste man även ta tillvara på det faktum att den nya generationen drivs av andra krafter än
tidigare – tillhörighet, kontinuerlig feedback och en snabbare arbetstakt. Samtidigt måste vi hitta en balans mellan passion och tålamod – en av bristerna i den nya generationen.

Individanpassad inlärning

Avslutningsvis gick mikrofonen till Ishtar Touailat och Joel Hellermark som pratade om individanpassning i en värld där allt fler är självlärda utan officiell utbildning och där många optimerat sin inlärning efter sina egna behov. Studier har visat att de som erbjuds individanpassad inlärning på arbetsplatsen lär sig 80 procent mer på samma tid som andra och det kan var avgörande för framtidens företag. Behovet för medarbetare som kan samverka med maskiner och robotar kommer också öka och i slutändan är förändringsfaktorn inte nödvändigtvis inlärning utan anpassningsbarhet.

Seminariet kan enkelt sammanfattas med ett citat från Ishtar Touailat: “Då är inte frågan huruvida robotar kommer ta över våra jobb. Den huvudsakliga frågan [är] huruvida vi förmågan att återvinna oss själva om och om igen livet ut?

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here