Home Energi Upphandling färdig – Göteborg blir störst i Sverige på elbussar

Upphandling färdig – Göteborg blir störst i Sverige på elbussar

Foto: Västtrafik

Under måndagen genomfördes en storslagen upphandling mellan Västtrafik och Transdrev och under 2020 kommer 160 nya elbilar introduceras i Göteborg. Affären innebär att Västtrafik blir störst i Sverige på elbussar men ambitionerna är större än så.

Efter långa förhandlingar står det nu klart att Västtrafik tilldelar Transdrev ett elbussavtal värt 8 miljarder kronor över 10 år. Planen innefattar en storsatsning med 160 nya elbussar som kommer tas i trafik i Göteborg, Partille och Mölndal med start i slutet på 2020. De nya elbussarna är en del av Västtrafiks målsättning från 2006 om att fördubbla kollektivtrafiken fram tills 2025.

I dagsläget använder Västtrafik sig av 60 elbussar och efter lanseringen nästa år kommer deras flotta på totalt 220 elbussar vara den största i Sverige. Fast arbetet slutar inte där och man planerar att fortsätta dominera marknaden.

“Det här är bara början. Senast 2030 räknar vi med att ha elektrifierat all stadstrafik i Västra Götaland. Upphandlingen visar också att vi skickligt kan kombinera ansvarsfull ekonomi med god kvalitet och hållbarhet, förklarade Peter Hermansson, styrelseordförande i Västtrafik, i ett uttalande i samband med att upphandling blev färdig.

”Utöver en minskad miljöpåverkan för Göteborgs stad kommer de nya elbussarna öka komforten för resenärer”

Utöver en minskad miljöpåverkan för Göteborgs stad kommer de nya elbussarna öka komforten för resenärer. Bland annat kommer bussarna utrustas med AC och laddningsmöjligheter och dessutom planerar man att introducera ett nytt planeringssystem som ska göra busstrafiken smidigare.

Göteborgs nya storsatsning följer en internationell trend. I Europa har elbussar introducerats i rekordfart de senaste åren med Frankrike och Nederländerna i spets, och det råder ingen tvivel om att Kina är absolut störst på området.

Text: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here