Home Digitalisering Position Sverige – vecka 27 i repris (Almedalen)

Position Sverige – vecka 27 i repris (Almedalen)

Foto: Engage Agency

Vi har lagt första veckan i juli bakom oss och sommaren fortsätter överraska med stora och spännande nyheter både på hemmaplan och internationellt. Som vanligt hittar du veckans mest matnyttiga händelser här.

Därtill har vi haft ett team på plats i Almedalen där de outtröttligt rapporterat från några av årets mest intressanta seminarium och det är där vi inleder veckans sammanställning.

Almedalen 2019

Svensk Digital Handel och HUI Research samlade en panel som diskuterade e-handelns roll i dagens och framtidens samhälle, samt hur svenska företag kan konkurrera på en allt större global marknad.

Fastighetsvärlden anordnade en heldag med fokus samhällsfastigheter där bland annat Civilminister Ardalan Shekarabi deltog.

Tidningen Chef och Företagsuniversitetet höll ett seminarium gällande framtidens arbetsplats och vikten av att vara anpassningsbar i det moderna näringslivet. Den som vill förbli relevant under de kommande årtionden måste optimera sin inlärning.

Telia bjöd in till samtal om hur vi kan utveckla smarta städer med hjälp av data och AI. Man diskuterade allt från hur denna utveckling kan komma att ske till några av de humanitära risker och fallgropar som associeras med självlärande teknologi.

Under veckan fick vi även ta del av Trygghetsrådets rapport om framtidens arbetsliv. Klimatrevisor, vertikaloldare, molnvaktare och DNA-coach är några av de yrken som listades i rapporten.

Utöver det besökte vi Tietos seminarium om det annalkande svenska 5G-nätet, Dagens Industri och Knowits seminarium om jämställdhet i en automatiserad värld, Postnords event med fokus på e-handelns roll i transportrevolutionen, och mycket mer.

Andra nyheter från veckan

Världens största enskilda solcellspark har öppnat i Förenta Arabemiraten. Anläggningen som döpts till Noor Abu Dhabi kommer tillhandahålla närmare 100 000 människor med el samtidigt som den kommer sänka landets koldioxidutsläpp med en miljon ton.

Balder har gått in som partner för ett klimatsmart projekt i Kungens Kurva. Tillsammans med KF Fastigheter ska man bygga 3 500 bostäder med tillhörande skolor, handel och service.

Västtrafik och Transdrev har upphandlat ett stort elbussprojekt som innefattar 160 nya elbussar till regionen och som kommer inledas i slutet på 2020. Affären är värd 8 miljarder kronor och innebär att Göteborg blir störst i landet på elbussar.

Enligt Elon Musk befinner vi oss fem år från eldrivna flygplan i den regionala flygtrafiken då han anser att dagens batterier inte är effektiva nog för längre distanser. Samtidigt ska ett israeliskt startup-bolag testflyga sin första fungerande elflygplansprototyp redan under sommaren.

Högskolan i Halmstad har inlett två nya forskningsprojekt med fokus på hållbara städer och självkörande fordon. Det första projektet kallas SUV och är ett gränsöverskridande med målsättningen att utveckla framtidens städer och trafiknät. Det andra projektet kallas EVE och är ett samarbete mellan Högskolan och Volvokoncernen.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here