Home Digitalisering ICAs största utmaning: den digitaliserade dagligvaruhandeln

ICAs största utmaning: den digitaliserade dagligvaruhandeln

ICA står inför stora utmaningar och i samband med att industrin digitaliseras har ett omfattande kompetensskifte inletts. Istället för att anställa traditionell butikspersonal söker man nu efter personal med IT- och AI-kunskaper. Dessutom behöver butikskedjans transporter optimeras.

Enligt ICAs koncernchef, Per Strömberg, väljer hälften av butikskedjans kunder i de större butikerna att själv skanna sina produkter vid utcheckningen. Trots det kämpar ICA med att ligga i framkant och självskanningen är lång ifrån optimal, något man nu hoppas kunna lösa.

Det var inte förrän nyligen som ICA började anställa personal med ny och mer lämplig kompetens än tidigare och än har man inte finslipat anställningsprocessen.

“Digitaliseringen är vår största utmaning. Vi kan effektivisera i butikerna. I stället anställer vi personer som är duktiga på it och artificiell intelligens. Det handlar om ett stort kompetensskifte i dagligvaruhandeln” berättar Per Strömberg.

Samtidigt ökar antalet kunder som handlar sina matvaror online och även det skapar nya problem för industrins jättar som arbetar hårt med att digitalisera och automatisera e-handeln i en så stor utsträckning som möjligt. Idag handlar endast 2 procent av Sveriges befolkning sina matvaror online men den siffran förväntas stiga till 10 procent fram tills 2025.

“Det handlar om ett stort kompetensskifte i dagligvaruhandeln”

Fast en digitaliserad transportlösning är inte nödvändigtvis tillräckligt och dagens e-handel är långt ifrån optimal. Enligt Strömberg stämmer inte det ökade transportbehovet överens med ICAs hållbarhetssatsning.

“Lösningen måste bli att olika kedjor samordnar sina transporter, maten ska kunna köras ut tillsammans med varorna från nätapoteket och den digitala nätbokhandeln,” menar Strömberg.

Samtidigt som ICA kämpar med att lösa det ökade transportbehovet har Lidl redan börjat med förarlösa transporter vid sitt centrallager i Halmstad.

Text: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here