Home Energi Kia vill bli marknadsledare för elbilar i Sverige

Kia vill bli marknadsledare för elbilar i Sverige

Kia har under lång tid varit en drivande kraft bakom elektrifieringen av privatbilar och nu vill Kia Sveriges vd bli störst på marknaden. Efter två framgångsrika lanseringar på mindre än ett år och minst sagt imponerande försäljningssiffror är billtillverkaren på god väg.

Efter uppmärksammade och hyllade lanseringar av två helt eldrivna fordon – E-Niro och E-Soul – samt en rad populära hybrider är Kia Sveriges vd, Peter Himmer, övertygad om att de snart kommer bli marknadsledare.

“Det enda som kan hindra oss från att bli största elbilsmärke är tillgången på bilar,” berättade Himmer nyligen för Nyteknik.

Efter en snabb titt på företagets försäljningssiffror blir det tydligt just hur framgångsrika man varit i sin lansering av klimatsmarta fordon.

“Det enda som kan hindra oss från att bli största elbilsmärke är tillgången på bilar”

“Under kvartal ett i år ökade vi med 17 000 procent jämfört med föregående år och just nu är vi tvåa efter Tesla. Det enda som kan hindra oss från att komma ikapp och förbi är just tillgång på bilar. Det är en utmaning att få den kvot vi vill ha,” säger Himmer.

Himmer menar även på att elbilar kommer stå för majoriteten av företagets försäljning redan i år. I dagsläget säljer Kia cirka 50 procent elbilar men man är på god väg att passerar 60 procentgränsen innan årsskiftet. Samtidigt kommer de nya bonus/malus-reglerna som kommer introduceras inför 2020 ha potentialen att antingen hjälpa eller stjälpa bolagets tillväxt.

Uttalandet från Kias Sverigechef kom samtidigt som Tesla satte ett nytt världsrekord i flest antal levererade bilar från en och samma tillverkare. Under årets andra kvartal har Tesla levererat 95 200 fordon, varav 77 550 av modellen Model 3. De imponerande siffrorna fick bolagets aktie att stiga med 7 procent under efterhandeln på den amerikanska börsen.

Text: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here