Home Digitalisering Europa måste investera mer i automation för att inte hamna på efterkälken

Europa måste investera mer i automation för att inte hamna på efterkälken

Europa har länge legat i framkant när det kommer till automation inom näringslivet men nu menar en ny rapport att vi måste satsa betydligt mycket mer på området om vi inte vill hamna efter.

Enligt en ny rapport från den svenska investmentbanken GP Bullhound måste EU våga satsa mer på smarta industrier, IoT, automation och simulering, annars riskerar vi att blir utkonkurrerade. I dagsläget står Europa för cirka 30 av den globala automationsmarknaden men i samband med att både Kina och USA storsatsar i branschen är vi nu en hårsmån från att förlora vårt inflytande.

I rapporten som kallas “Smart Manufacturing: Rise of the Machines”, listar GP Bullhound, som tidigare investerat i Spotify och Klarna, tio viktiga trender för framtidens tillverkningsindustri. Det rör sig om allt från gränslösa ekosystem och AI till nya sorters framtidsanpassade utbildningar och ett minskat behov för lågkostnadsyrken. Dessutom påstår investmentbanken att den tekniska revolutionen bara har börjat och att den som inte är anpassningsbar kommer försvinna i mängden.

Man menar även att ledarna i det europeiska näringslivet känner sig för bekväma i den rådande situationen och att innovation måste prioriteras och investeras i.

“En sak i rapporten som förvånat mig, är den låga finansieringsvolymen i Europa jämfört med USA och Asien. Vi ligger långt framme med en hög grad av automatisering och så vidare, men när vi tittar på vad som sker i utvecklingen – nästan allt händer utanför Europa,” berättade Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i samband med att rapporten publicerades.

“Det är oroväckande att många företag i Europa inte är tillräckligt aggressiva när det gäller forskning och utveckling. Vi borde satsa mer på FoU och på värdeskapande plattformsbygge,” fortsatte Wessberg förklara.

Vill du läsa hela rapporten kan du ladda ner den utan kostnad här.

Text: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here