Home Digitalisering Framtidens teknik: Bill Gates listar 10 innovationer som kommer definiera 2019

Framtidens teknik: Bill Gates listar 10 innovationer som kommer definiera 2019

Tidigare i år publicerade Bill Gates en lista över de 10 teknikgenombrott som han anser kommer formar 2019 och hjälpa oss mot en stabilare och på många sätt bättre framtid. Listan analyserades nyligen å Forbes vägar så därför valde vi att på nytt sammanfatta den.

1. Förbättrad fingerfärdighet hos robotar. För varje dag som passerar blir robotar bättre och bättre och ett av de största genombrotten i år kommer bli fingerfärdighet, något som bland annat kan hjälpa robotar utföra sysslor snabbare.

2. Ny kärnkraftsteknologi. Uppdaterade och optimerade kärnkraftsreaktorer kommer hjälpa till att drastiskt minska vårt koldioxidutsläpp.

3. Blodtester för för tidigt födda barn. Blodprover kan idag användas till att förutspå barn som kommer födas för tidigt och teknologin har potentialen att rädda ett stort antal barn varje år.

4. Pillersonder förbättras. Idag finns det piller man kan svälja som tar bilder på matsmältningskanalen men tack vare ny innovation kan man snart börja använda piller som inte bara tar bättre bilder utan även kan ta vävnadsprover inuti kroppen.

5. Personliga vaccin mot cancer. Genom att använda människors eget immunförsvar kan man nu skapa personifierade vaccin som effektivt attackerar och motverkar en rad olika cancertumörer.

6. Djurfritt kött. Både växtbaserade köttsubstitut och labboldade kött- och mjölkalternativ kommer spela en stor roll för framtidens livsmedelsindustri samtidigt som det kommer ha en enormt positiv påverkan på vårt klimat.

7. Metoder för att fånga och förvara koldioxid. Nya tekniker tillåter oss suga koldioxid ur luften för att sedan lagra gasen under jorden. Vi har tidigare rapporterat om ett av de företag som leder utvecklingen och som listats som världens mest disruptiva bolag.

8. EGK på armen. Nya EKG-enheter kan bäras av patienter med hjärtproblem så att de kontinuerligt kan övervaka sin hälsa.

9. Toaletter utan kloaker. Enskilda toaletter utan behov för kloaker kan minska sjukdomsspridning och öka livskvaliteten för otaliga människor i U-länder. Vidare kan de underlätta byggandet av framtida infrastruktur på en global nivå.

10. Självgående AI-assistenter. Framsteg inom AI görs nästan på en daglig basis och ett av de viktigaste är bättre språkförståelse som bland annat kan göra det lättare för AI:s att ta egna beslut.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here