Home Energi Svensk ledare inom solenergi expanderar till Sydafrika

Svensk ledare inom solenergi expanderar till Sydafrika

Foto: Andreas Gücklhorn

Absolicon har fått en exportorder för en produktionslina till Sydafrika till ett värde av 40 miljoner. Det innebär att det svenskägda företaget nu sätter sikte på att blir internationella industriledare inom greentech och solfångare.

Solenergiföretaget Absolicon Solar Collector AB är en svensk tillverkare av världsledande solfångare som etablerat en roll som en innovativ drivkraft i industrin. Företagets solfångare, T160, är en koncentrerande solfångare som följer solen under dagen och som producerar värme och ånga upp till 160 grader. Till skillnad från solceller som kan användas både för privat bruk och på en industriell nivå, är T160 utvecklad för att bidra med energi till stora industrier och hela städer.

Världen måste halvera sina utsläpp av koldioxid var tionde år, samtidigt som befolkningen växer från 7,4 till 10 miljarder år 2050. Den ökade efterfrågan på kläder, medicin och mat måste komma från fabriker med mycket låga koldioxidutsläpp. De kan nu driva sina processer med solenergi”, säger Joakim Byström, vd för Absolicon.

En solfångare var sjätte minut

Sedan tidigare har Absolicon erbjudit försäljning i 13 länder inklusive Sverige och nu expanderar man alltså även till Sydafrika. Ordern kommer från ett privatägt sydafrikanskt företag och inkluderar en automatiserad produktionslina värd 40 miljoner kronor. Den planerade fabriken kommer bestå av två sexaxliga robotarna som kan massproducera en solfångare var sjätte minut.

Genom att erbjuda lokal tillverkning av solfångare vill Absolicon hjälpa hela regioner med att ställa om från fossila bränslen till solenergi och man har ambitioner att sälja flera hundra automatiserad produktionslinor inom de kommande 10 åren.

Testleverans i Kina

Innan ordern från Sydafrika genomfördes hade Absolicon redan levererat en liknande produktionslina till Sichuanprovinsen i Kina och det var utvecklandet av den produkten som förberedde företaget för sin internationella expansion.

Solfångaren T160 har redan satt ett världsrekord med en verkningsgrad på över 75 procent och än så länge är man den enda solfångaren av sitt slag som godkänts för ett Solar Keymark-certifikat.

Skribent: Adam Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here