Home Energi Smarta städer: Lund bygger stadens nya digitala infrastruktur

Smarta städer: Lund bygger stadens nya digitala infrastruktur

Det talas mycket om IoT och digitalisering, om att effektivisera, göra saker billigare, snabbare och smartare. Användningsområdena är många, precis som dess inverkan på samhället. I Lund startas nu ett projekt som ett viktigt steg i riktningen mot den uppkopplade staden, man gör elskåpen smartare.

– Till en början kommer sensorer för att övervaka elskåpen att testas. Temperaturen i skåpen kommer mätas för att kunna upptäcka om ett skåp blir överhettat. Sensorerna mäter också acceleration, det kan ge information om att skåpets lucka har öppnats eller att skåpet kan ha blivit påkört, säger Håkan Skarrie Affärsutvecklare på Kraftringen.

Kraftringen är en av de aktörer som driver projektet, en del i Smarta Offentliga Miljöer – en IoT-hub i Lund och Malmö som IoT Sverige finansierar.

Ett nät för kommunikation av sensordata

Trots att det idag talas mycket om den uppkopplade och smarta staden kontrolleras fortfarande stora delar av städernas infrastruktur manuellt, eller i värsta fall inte alls. Genom projektet i Lund kommer ett nät för kommunikation av sensordata byggas upp och med hjälp av installerade sensorer blir det lättare att kontrollera stadens funktioner.

Enligt Håkan Skarrie är flertalet spännande projekt med nya tillämpningar på gång och startas i samband med att sensornätet sätts upp. Ett nästa steg innebär att tekniken appliceras på fler centrala delar av stadens utrustning. Man kommer bland annat kunna se om det finns lediga parkeringsplatser, om en soptunna behöver tömmas eller för att mäta luftkvalitet, för att nämna några områden.

– Tack vare samarbetet mellan kommunen och näringslivet har vi lyckats skapa en unik lösning som kan vara första steget till att bygga stadens nya digitala infrastruktur, säger Anders Trana, projektledare för SOM-projektet där arbetet med elskåpen ingår. Det nya nätet kan ge en grundinfrastruktur för att koppla upp olika saker vilket möjliggör många nya lösningar i staden.

Övriga företag som varit en del i detta delprojekt är u-blox som tillverkar hårdvaran för kommunikation, ABB som utformat utrustningen som sätts i elskåpen och MiThings och Mobile Heights som stått för mjukvaruutveckling och samordning.

Läs pressmeddelandet HÄR.


Text: Agnes Jarfjord

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here