Home Annons Svenskt robotföretag lanserar unik lösning inom 3d-printing

Svenskt robotföretag lanserar unik lösning inom 3d-printing

Digitaliseringens utveckling har på senare år lett till revolutionerande teknik inom bland annat industrin. Svenska Spectrum Technology flyttar gränserna ytterligare för vad som är möjligt inom automatiserad 3d-printing.

3d-printing är en typ av tillverkningsteknik med näst intill obegränsade möjligheter. Tekniken har under senare tid utvecklats snabbt och ger idag enorma fördelar inom en rad olika branscher och områden. Spectrum Technology utvecklar både hårdvara och mjukvara för automatiserade robotar inom 3d-printning.

– Vi vill erbjuda våra kunder bra och genomtänkta lösningar oavsett vad de har för behov och förutsättningar inom automation. Det kan röra sig om allt från att lösa problem inom produktsynlighet i tillverkningsled, till kvalitetsoptimeringar i tillverkning av en viss produkt, säger Jonas Lindholm, vd, Spectrum Technology.

Den innovativa 3d-printern från Spectrum Technology kan hjälpa företag på flera sätt. Dels kan den skriva ut väldigt stora objekt. Men det unika är möjligheten att snabbt och smidigt kunna anpassa munstycke och verktyg efter ändamål.

– Exempelvis kan man ansluta en frässpindel för efterbearbetning av en printad yta. Den adaptiva tillverkningsmetoden gör det möjligt att växla mellan att printa exempelvis plast, metall eller betong, allt efter kundens behov. 

– Vår printer lämpar sig väl både för produkttillverkning och prototypframställning. Vi har biltillverkare som visat intresse för våra lösningar till designarbetet av nya bilmodeller. Men vi har även företag som behöver specialanpassade produkter, exempelvis båtinredningar.

Individanpassat ”On Demand” 

Jonas Lindholm ser en framtidsvision där kunden beställer en specifik produkt på nätet. Ordern skickas sedan till roboten som några timmar senare printar ut den färdiga produkten. Någon dag efter kan kunden ha produkten i sin hand. 

– Än är vi inte där, även om vi närmar oss. Vi har idag ett samarbete med RISE och Chalmers där vi utforskar möjligheterna med helt individanpassade produkter genom olika parametrar, i det här fallet kajaker. 

Jonas Lindholm, VD, Spectrum Technology

Idén är att kunden gör en beställning och knappar in uppgifter om exempelvis sin längd och vikt, men även önskvärd karaktär på kajaken. En datafil genereras som 3d-printern sedan tillverkar kajakens sittbrunn och andra delar utifrån. Jonas Lindholm menar att det här är en vinst både för säljaren och köparen. 

– Tillverkaren slipper ha flera storlekar av sina kajaker i lager samtidigt som kunden får en produkt som är i princip skräddarsydd. Men likaså är hållbara lösningar en viktig aspekt, vid tillverkningen går det alldeles utmärkt att använda sig av återvunna material.

Jonas Lindholm är glad över att få vara delaktig i en oerhört spännande och utvecklande bransch;

– Som medlemmar i branschorganisationen SWIRA är vi med och arbetar för innovation och utveckling av robotautomation inom svensk industri. 3d-printing spås en ljus framtid där enbart vår fantasi sätter gränserna, avslutar han.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here