Home Energi Ny teknik kan förvandla solljus till ett hållbart alternativ till bensin

Ny teknik kan förvandla solljus till ett hållbart alternativ till bensin

Bild: Cambridge University

Forskare har utvecklat ”artificial leaf”, den teknik som i framtiden kommer kunna producera ett mer hållbart bränslealternativ till bensin.

I dagsläget produceras syngas från fossila bränslen och används för att producera produkter såsom läkemedel, plast, bränsle och gödselmedel.

”Man kanske inte har hört talas om syngas själv, men varje dag konsumerar man produkter som skapades av den. Att kunna producera det på ett hållbart sätt skulle vara ett steg mot att stänga den globala koldioxidcykeln och etablera en hållbar bränsleindustri.” säger Erwin Reisner, forskare vid Cambridge Universtity.

”Artificial leaf” utvecklad av forskare vid Cambridge University, skapar syngas genom att omvandla solljus, koldioxid och vatten till energi, vilket påminner om växternas fotosyntes. Tillskillnad från den nuvarande processen för att producera syngas släpper  ”artificial leaf” således inte ut ytterligare koldioxid i atmosfären.

Processen uppnås genom användandet av två ljusabsorberare som kombineras med en katalysator tillverkad av kobolt. När den är nedstänkt i vatten använder den ena ljusabsorberaren katalysatorn för att producera syre medan den andra utför den kemiska reaktion som reducerar koldioxid och vatten till kolmonoxid och väte, och på det sättet bildar syngas.

Forskarna upptäckte även att ”artifical leaf” fungerar i samma grad under molniga och regniga dagar. 

”Detta innebär att man inte bara är begränsad till att använda tekniken i varma länder eller bara driva processen under sommarmånaderna. Man kan använda den från gryning till skymning, var som helst i världen.” säger Virgil Andrei, doktorand.

Läs mer om forskningen här.

Skribent: Sofia Granlund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here