Home Energi En passiv kylteknik kan användas för att kyla byggnader utan el

En passiv kylteknik kan användas för att kyla byggnader utan el

Bild: KAUST

Ny form av luftkonditionering har utvecklats genom ett samarbete mellan studenter från USA och KAUST-forskare. En film tillverkad av polydimetylsiloxan kan användas för att kyla byggnader utan användning av el.   

Moderna luftkonditioneringssystem förbrukar stora mängder energi för att kyla byggnader i urbana områden. Energiförbrukningen genererar i sin tur växthusgaser vilket är en av orsakerna till klimatförändringar i världen. Luftkonditionering står för cirka 15 procent av den totala energianvändningen i USA och i varmare länder såsom Saudiarabien kan det röra sig om drygt 70 procent. 

Studenter vid State University of New York i Buffalo och forskare från Boon Ooi’s Fotonik Laboratorium vid KAUST och University of Wisconsin har utvecklat en passiv kylteknik tillverkad av polydimetylsiloxan (PDMS)/aluminiumfilm.  

Vid framställningen av filmen använde forskarna en form av beläggningsprocess genom att först täcka ytan av aluminium med ett lager av PDMS för att sedan använda ett mätverktyg för att kontrollera dess tjocklek. Processen slutförs genom att värma filmen i en ugn om cirka 60 grader i två timmar. 

PDMS/aluminiumfilmen innefattar en nollförbrukning av elektricitet och ger en kostnadseffektiv och miljövänlig lösning för att kyla byggnader i urbana miljöer.

Läs mer om forskningen här.

Skribent: Sofia Granlund

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here