Home Digitalisering Expert: Kjell Wester om utvecklingen av IoT-lösningar

Expert: Kjell Wester om utvecklingen av IoT-lösningar

Kjell Wester, VD på Mobile Integrator Sweden AB

Hur ser er utveckling ut beträffande IoT-lösningar och uppkopplade maskiner?

Vi har utvecklat IoT-system sedan 2010 där maskin- och sensordata skickas upp till en molnlösning. Då vi började fanns inga bra partners så vi var hänvisade till att utveckla vår egen moln- och webblösning under namnet MIABonline, en produkt som tjänat våra kunder väl under många år. Sedan en tid tillbaka lägger vi dock inte upp några nya kunder då systemet blivit gammalt och dyrt att underhålla.

Hur löser ni idag kundernas behov och efterfrågan av IoT-lösningar?

Istället för att själv utveckla molntjänster håller vi på att etablera samarbete med olika partners som specialiserat sig på IoT-lösningar och som jobbar med olika öppna plattformar. Vi kommer istället att fokusera på systemen i kundernas maskiner och säkerställa att rätt information och data kommer upp i molnet. Genom workshops och analys av våra kunders behov ser våra partners till att anpassa systemen på ett helt annat sätt än vad vi tidigare kunnat göra. Dessutom är man bra på att analysera stora mängder data som kan användas för t.ex. AI – Artificiell Intelligens.

Blir inte systemen dyrare då de specialanpassas?

Med lång erfarenhet och ett stort antal kundprojekt bakom oss vet vi att många kunder är osäkra då de väljer system. Hur kan man skapa mervärden och samtidigt räkna hem en ökad kostnad för systemet? Idag kan vi erbjuda olika produkter och IoT-lösningar där man till en fast månadskostnad snabbt kan få upp maskindata som visas på en hemsida och där kunderna till och med kan skapa sitt egna s.k. dash-board. Dessa produkter kan uppfattas som flexibla och öppna men i själva verket är det tvärt om, stängda. Vi vet att det vanligtvis är en process som kunden skall genomgå och det är inte ovanligt att krav- och önskemål förändras markant efter ett tag. Då är det viktigt att systemet är skalbart och framtidssäkra. Ta ett exempel att en av våra OEM-kunder levererar 1000 maskiner per år och att man efter fem år behöver byta ut 5000 modem ute på fältet för att de inte går att uppdatera eftersom systemet är stängt. Helt plötsligt inser man att ett öppet system är billigare över tid i alla avseenden.

Hur säkerställer man att systemen är öppna, skalbara och framtidssäkrade?

Vi ställer krav på våra partners att de arbetar med öppna system, gärna Linuxbaserade, och att man stödjer kunder som själva vill sköta driften av systemen och äga all källkod och data.

Mobile Integrator Sweden AB utvecklar och säljer elektronik och styrsystem för mobila fordon. Kunderna tillhör kategorin OEM och är vanligtvis verkstadsföretag inom något av affärsområderna Lastbilpåbyggnader, Anläggningsmaskiner, Transport- och Logistik, Skogs- och Jordbruksmaskiner samt IoT-lösningar. Sedan 2018 har man ett dotterbolag i Danmark, Mobile Integrator Denmark ApS. Läs mer på: mobileintegrator.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here