Home Annons Revolutionen som förändrar allt inom industrin

Revolutionen som förändrar allt inom industrin

Smarta fabriker har det talats om länge. Nu börjar de växa fram och allt fler företag investerar i ny smart teknik som effektiviserar processer, höjer kvaliteten och sänker produktionskostnaderna.

Teknikutveckling och digitalisering skapar enorma möjligheter för företag att öka kundvärdet genom att effektivisera processer, höja kvaliteten och sänka produktionskostnaderna.
– Med hjälp av data kommer tillverkning att kunna övervakas och anpassas på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Det säger Jonas Lindgårde som är produktansvarig på tyska ifm electronic, en av världens ledande leverantörer av komponenter till industrier över hela världen. I år firar man sitt 50-årsjubileum.

I Sverige handlar det främst om leveranser av utrustning till företag inom fordonsbranschen och livsmedelsindustrin, men också inom traditionella svenska näringar som stål, papper och gruvdrift.
– Utvecklingen går snabbt och det gäller att hänga med om man vill vara fortsatt konkurrenskraftig.

Vi befinner oss nu mitt uppe i ett paradigmskifte. Den fjärde industriella revolutionen – Industri 4.0 – har blivit ett begrepp som alla talar om. Men vad betyder det egentligen?

– Inom Industri 4.0 gör smarta, uppkopplad maskiner med tillgång till stora mängder av information det lättare att bland annat uppnå kortare ledtider, ökad flexibilitet och möjlighet att i god tid upptäcka behov av underhåll eller byte av komponenter för att undvika produktionsstörningar, förklarar Jonas Lindgårde. Han fortsätter:
– Men det handlar inte bara om att få ut så stora mängder information som möjligt, utan om att kunna ta ut den information som verkligen är betydelsefull för produktionen. Många företag har i dag mängder av lagrad information, men vet inte riktigt vad man ska göra med den. Det kan vi hjälpa dem med, med hjälp av våra produkter.

Ifm electronic har en omfattande produktutveckling. Företaget ligger i den absoluta framkanten och är i dag ledande tillverkare av avancerade komponenter till tillverkningsindustrin.

– Det handlar om allt från intelligenta givare för olika processer enligt standarden IO-Link till nyskapande Vision 3D-teknik där robotar utrustas med ”ögon” som gör det möjligt för dem att se även på djupet, vilket ökar möjligheten till automation ytterligare, berättar Jonas Lindgårde. Tekniken kan bland annat användas på robotar så att de kan reagera på hinder som finns i deras väg eller gör det möjligt att följa målade linjer mellan olika stationer. Tekniken kan också med fördel användas för plockrobotar som ska känna igen olika produkter, förklarar han.

Även om Industri 4.0 i många stycken fortfarande är en vision går det inte att blunda för den snabba utveckling som många företag redan nu ställs inför.
– I Sverige ligger vi relativt sett långt framme när det gäller automatisering. Främst är det de stora företagen som insett nödvändigheten av att förbereda sig inför Industri 4.0 och också kommit längst, framhåller Jonas Lindgårde. När det gäller mindre och medelstora företag ser det dock inte lika bra ut. Här finns det mycket att göra och min uppmaning till alla är att börja fundera på vilka möjligheter ökad automation kan innebära. I sin förlängning är det en fråga om överlevnad i en allt tuffare konkurrens, säger Jonas Lindgårde avslutningsvis.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here