Home Annons Uppkoppling i rasande tempo skapar nya säkerhetshot

Uppkoppling i rasande tempo skapar nya säkerhetshot

Vi är mer uppkopplade än någonsin, både hemma och på jobbet. I en tid där sex nya säkerhetshot dyker upp varje sekund – året runt, vad är egentligen riskerna med vår uppkopplade vardag och hur skyddar vi oss på bästa sätt?

Numera har de flesta haft en dator så länge att de drabbats av virus och kanske ett och annat phishing-försök. Det har gjort att vi är väl medvetna om att skydda våra datorer med någon form av antivirus, att inte klicka på länkar från osäkra källor eller hjälpa prinsar från främmande land som kontaktar oss via mail. Men när vi numera använder oss av mer och mer Internet of Things, IoT:er, och kopplar upp allt från våra diskmaskiner och kylskåp till övervakningskameror blir det allt svårare att hålla koll på vem som har tillgång till vår information och att försäkra oss om att vi är skyddade på de enheter som vi använder parallellt med varandra.

”Fler och fler tjänster blir digitala. Vi började tidigt med banksektorn och har gått vidare med sjukhusbesök, veterinärsbesök och bokning av resor. Digitaliseringen är mer omfattande nu än någonsin förr och det är en stor utmaning att veta var all information lagras”, säger Olov Alderholm, VD på Cyber Security Consulting Sverige AB.

Tillsammans med de digitala tjänsterna är molnbaserade tjänster ett växande fenomen. ” Molntjänster innebär stora fördelar, men på grund av sin komplexitet finns det också stora utmaningar med denna typ av tjänster. En del av tjänsten kan ligga på Microsoft och en annan på hos enn annan leverantör. Hur löser man det i en eventuell tvist?” säger Olov Alderholm.

Att vara uppkopplad överallt har ökat mobiliteten enormt. Vi sitter inte bara uppkopplade hemma eller på jobbet, utan på hotell, flygplatser och på bussen. Informationen är mer utspridd, i laptops, mobiler och surfplattor. ”Det är svårt att skydda så många enheter, vi måste tänka om och ifrågasätta – varför gör jag detta och behöver jag göra detta? Det lokala nätverket som tidigare innebar kontoret, har sträckts ut till de som sitter hemma eller externt och jobbar.” säger Olov Alderholm.

När man kan jobba varifrån man vill dyker nya säkerhetsutmaningar upp för företagen. ”Den felande länken är att inte titta på IT-processerna och kartlägga vilka affärsprocesser de påverkar. IT-säkerheten och ledningen talar olika språk, de måste börja prata samma.”, säger Olov Alderholm och fortsätter: ” Vi har gått från att säkerheten var en IT-fråga till att bli en väldigt viktig ledningsfråga. När ett sådant skifte sker är det viktigt att jobba med kända riktlinjer och råd som t.ex. CIS TOP 20 eller ISO 27001. Även Business Impact Analysis, BIA, som låter oss ta reda på vad som händer om tjänst A slutar fungera och Business Continuity Planning, BCP, där vi kan ta reda på hur verksamheten kan lösa sin uppgift även om tjänst A slutar fungera, är bra arbetssätt att förhålla sig till för att värna om den digitala säkerheten”.

I det stora hela finns det inget som ger hundraprocentigt skydd, man får möta varje ny utmaning med utgångspunkt utifrån risk mot verksamheten. ”Vi har inte råd att skydda allt på ett likvärdigt sätt. Det som är viktigast för verksamheten, det får kosta mer. Vi måste sluta titta på enskilda hot och fokusera på höga och låga risker istället.”, säger Olov Alderholm och avslutar: ”Det viktigaste är att skydda sina digitala tillgångar. Att skydda sin digitala identitet blir allt viktigare. Phishing-kampanjer och ID-kapning är några av de största hoten mot både privat personer och företag. Ett sätt att skydda sina digitala tillgångar är att snabbt få in tvåfaktorsautentisering på samtliga tjänster. Var noggrann med att ha backup-planer, väl dokumenterade processer och ha koll på de säkerhetshot som är allvarligast mot verksamheten. ”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here