Home Annons Yaskawa Nordic: ”Kan skapa kundspecifika lösningar”

Yaskawa Nordic: ”Kan skapa kundspecifika lösningar”

Mikael Jigbäck, Area Sales Manager på Yaskawa Nordic Bild: Yaskawa

Berätta lite om Yaskawa?

Vi är ett japanskt globalt företag och en av de största tillverkarna av bland annat industrirobotar i världen. Vårt varumärke för robotar är Motoman, vilket många är bekanta med. I Sverige har vi vårt huvudkontor i Torsås, strax utanför Kalmar, med såväl tillverkning och utveckling av ny teknik. Vi levererar robotar och automationslösningar till både slutkunder, partners och maskinbyggare.

Vad har ni visat på konferensen Robotiserad automation?

Vi har visat upp våra kollaborativa robotar – med oss till robotkonferensen hade vi vår HC10 med 10 kilo i hanteringsvikt. Vi hade även med oss material om vår helt nya HC20, även den kollaborativ och med en hanteringsvikt på hela 20 kilo och 1 700 mm i räckvidd. HC20 kommer att lanseras under 2020. Vi har även pratat mycket om säkerhet, vilket är en mycket viktig aspekt när människor och robotar ska samverka med varandra, sida vid sida.

Vilken betydelse har det för tillverkningsindustrin?

Kollaborativa robotar öppnar helt nya möjligheter när människor och robotar arbetar tillsammans. Automatiseringen kan ökas och nya applikationer kan skapas, vilket effektiviserar tillverkningen och ökar såväl precisionen som kvaliteten i arbetet. En robot har aldrig en dålig dag. Man kan också få en mer flexibel produktion och även utökade möjligheter till kundspecifika lösningar i mindre serier och därmed ett bättre kunderbjudande.

Vad tror du om framtiden?

För många företag väntar en spännande resa och det är en bra strategi att ta börja automatisera, om man inte redan gjort det. Det viktiga är att man vågar sätta igång processen och att man tar det hela steg för steg, så att man hittar den optimala lösningen för just sin tillverkning.

Finns det några hotbilder?

I princip inte. Utvecklingen går mot allt högre grad av robotisering och kommer att påverka i stort sett alla tillverkande företag, oavsett bransch. En global ekonomisk konjunkturnedgång och allmän politisk oro i världen skulle naturligtvis bromsa utvecklingen, men på sikt är automatisering här för att stanna. 

Läs mer på: yaskawa.se

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here