Home Industri Flexibel digital produktion – avgörande för fortsatt konkurrenskraft

Flexibel digital produktion – avgörande för fortsatt konkurrenskraft

Svensk industri är stark och med Industri 4.0 kommer stora möjligheter att maximera produktionen, minimera slitsamma och monotona arbetsmoment, öka effektiviteten och kvalitetsutfallet. En viktig del i det arbetet är flexibel digital produktion – något som Stjernbergs Automation är experter på.

Stjernbergs Automation tar fram automations- och laserlösningar för kunder inom i stort sett alla industrisegment, inklusive speciella sektorer som exempelvis guldsmeder.

– Lösningarna passar företag med relativt stor produktionsvolym, där det är enkelt att se att en produktivitetsförhöjning med automatisering eller laserbearbetning innebär stora kostnadsfördelar. Flexibilitet, omställbarhet och hög produktivitet är givna fördelar med både robotautomation och laserbearbetningsprocesser, säger Magnus Stjernberg, VD.

Med lång och bred erfarenhet av olika metoder och hur de kan appliceras på ett lönsamt sätt skapar de lösningar som gör sina kunder mer konkurrenskraftiga.  

– Genom åren har vi blivit extra duktiga på att utnyttja möjligheten till snabba ställ, hög precision, och hög hastighet i våra utrustningar. Dessa kunskaper kommer främst av laserprocessernas krav på precision och hastighet, och möjligheter till flexibilitet. Vad som är ett måste för en lönsam laserprocess, tar vi automatiskt med oss in i alla andra automationsprojekt. Här vågar vi påstå att vi slår de flesta av våra kollegor i branschen på fingrarna, säger Magnus.

Enligt Magnus innebär fortsatt digital produktion inte bara ett snabbare och mer kvalitativt produktionsflöde, det viktigaste blir att säkra upp med kompetens för att lösa de tekniska utmaningarna och framförallt att se till att få företag att inse vikten av att ställa om till digital produktion.

– Det är viktigt att inte stirra sig blind på investeringskostnader för robotar eller laserutrustningar. Att ställa om till ny teknik är viktigt för fortsatt konkurrenskraft. Att köpa enklare eller billigt importerade lösningar innebär allt som oftast att man biter sig i svansen och går miste om de största fördelarna när hela produktionskostnaden över utrustningens livstid summeras, förklarar Magnus.

Mycket kunskap inom Lean och kundorderstyrd produktion visar tydligt på fördelarna med produktion i närhet av slutanvändaren. Något som Magnus är övertygad om är rätt fokus.

– Vi är övertygade om att produktion bör ske i närheten av slutanvändaren av produkten. I varje fall på samma kontinent – inom ett dygns lastbilstransport. Och gärna med eldrivna lastbilar. Flexibel och digitaliserad automatisk produktion är en av de absolut viktigaste byggstenarna för denna framtid. Dessutom skall den vara energieffektiv och hållbar, vilket är fullt möjligt. Laserteknik är digital och mycket mer energieffektiv och hållbar än andra tillverkningsmetoder, förklarar Magnus.

Enligt Magnus finns det framöver utrymme för mer flexibel automation. Att man i högregrad använder redan digital information i form av ritningar och produktionsorderdata till att ställa om produktionen snabbare mellan olika produkter. Offline-programmering med sensorsystem för självkalibrering och övervakning kan bidra. Kopplas dessutom fjärruppkoppling till, finns möjligheten att gå in och hjälpa till med både felsökande service, stöd för programmering och optimering av sekvenser.

– Vi tror mycket på framtiden.  Trots att det just nu ser det lite trögt ut i världen är vi övertygade om att vi kommer se stora framgångar för tillverkande företag i alla storlekar med den svenska mixen av kreativitet, samarbete inom och mellan företag och vår höga kunskapsnivå. Tillsammans med våra kapitalstarka investerare har vi muskler nog för att expandera till andra marknader och utveckla nya högteknologiska produktionslösningar, säger han avslutningsvis.

Stjernberg Automations 6 huvudkompetenser

  • Laser Applications (Sammanfogning, skärning, additiv tillverkning, mikrobearbetning, mm)
  • Industrial Software (Robot, PLC, PC)
  • Dynamics (Högpresterande NC styrsystem och optimalt utnyttjande av robotstyrningar. Här ingår kunskap om hanteringsapplikationer med industrirobot)
  • Sensors (för att hitta produkter och övervaka både utrustning och processen – inklusive kamerabaserade visionsystem)
  • Mechatronics (Mekanisk design, elsystem, och elektronik)
  • Laser and optical systems (Högeffektlasrar och optik med integrerade sensorer för laserbearbetningsprocesser)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here