Den här typen av vatten kan öka blodtrycket, särskilt under värmeböljor

Publicerad den

Skriven av

Björn Gunnar

Lästid: 2 minuter

Under perioder med extrem värme blir vikten av att hålla sig väl hydrerad tydlig. En ny studie visar dock att ...

Den här typen av vatten kan öka blodtrycket, särskilt under värmeböljor

Under perioder med extrem värme blir vikten av att hålla sig väl hydrerad tydlig. En ny studie visar dock att alla vattenkällor inte är lika när det gäller att bevara hjärt- och kärlhälsa. Enligt österrikiska forskare kan konsumtionen av en viss typ av vatten till och med leda till ökat blodtryck.

Studien visar ett samband mellan plast och blodtryck

Forskare vid Danube University genomförde en studie med åtta deltagare, fem kvinnor och tre män. Under fyra veckor fick deltagarna undvika drycker i flaskor, både plast- och glasflaskor, och istället dricka kranvatten. Resultaten visar att vatten på flaska kan påverka blodtrycket, särskilt på grund av de mikroplaster som finns i sådana förpackningar.

Hos både män och kvinnor visade blodtrycksmätningarna en betydande sänkning efter att de slutat dricka vatten på flaska. Hos kvinnor var sänkningen ännu tydligare, vilket tyder på en potentiellt farlig påverkan från ftalater, kemikalier som frigörs från plastflaskor.

Vilka vattenmärken bör undvikas?

Ftalater och mikroplaster är särskilt vanliga i vattenflaskor från märken som Evian, Volvic och Cristaline, som använder PET-plast i sina förpackningar. Dessa ämnen kan läcka ut i vattnet, särskilt när flaskorna utsätts för värme, något som ofta sker under sommaren. Studien understryker också att flaskor som förvaras länge eller exponeras för solen har en ökad risk att släppa ut dessa kemikalier.

Varför kranvatten kan vara bättre

Ftalater används för att göra plasten mer flexibel. Dessa ämnen kan hamna i vattnet och sedan i blodet när det konsumeras. Enligt studien kan dessa ämnen interagera med blodkärl och celler och därmed orsaka en ökning av blodtrycket. Kranvatten, däremot, verkar innehålla färre av dessa mikroplaster, vilket skulle göra det säkrare för hjärt- och kärlhälsan.

Läs också:  Upprörda konsumenter: livsmedelsinflationen exploderar i Sverige, se listan över drabbade produkter i augusti

Resultaten från denna forskning har publicerats i tidskriften Microplastics och öppnar upp för vidare undersökningar om mikroplastens påverkan på vår kropp. Med tanke på att rätt vätskeintag är avgörande under en värmebölja rekommenderas det därför att välja säkrare vattenkällor.

De okända effekterna av felaktig vätskeintag

Att dricka tillräckligt är viktigt, särskilt under värmeböljor, men att välja rätt vatten är lika viktigt. Överdriven konsumtion av vatten på flaska kan leda till negativa effekter som huvudvärk, sömnlöshet eller till och med njurproblem, förutom dess potentiella inverkan på blodtrycket. På sommaren ökar vätskeförlusterna kraftigt genom svettning, vilket gör det ännu viktigare att anamma en smart hydrering.

Mikroplaster: en osynlig fara

En av de växande hälsoriskerna är den utbredda förekomsten av mikroplaster. De finns i en rad olika produkter, inklusive vatten på flaska. Deras inverkan på hjärt- och kärlsystemet håller precis på att undersökas, men denna studie lyfter redan fram behovet av att ompröva våra konsumtionsval.

Vad kan man göra för att minska riskerna?

För en säkrare hydrering rekommenderas det att välja kranvatten, eventuellt filtrerat. Genom att undvika vatten på flaska, särskilt plastflaskor, minskar du din exponering för mikroplaster och ftalater. Dessutom bidrar du till att minska användningen av engångsplast, vilket är viktigt för miljön.

Sammanfattningsvis belyser denna upptäckt de dolda riskerna kopplade till en daglig vana. Att hålla sig hydrerad är viktigt, men det är lika viktigt att välja en vattenkälla som inte äventyrar din hälsa. När temperaturerna stiger är det dags att se över hur vi dricker vatten och att välja säkrare alternativ som är bättre för kroppen.

Dela artikeln på sociala medier

Björn Gunnar
Om skribenten:
Björn Gunnar
Björn Gunnar är en erfaren ekonomisk analytiker och skribent, specialiserad på att bryta ner komplexa ekonomiska koncept till tydliga och användbara insikter. Han har en bakgrund inom både finans och affärsstrategi och har bidragit med sin expertis till flera respekterade affärstidningar. Gunnar är utbildad vid Uppsala universitet där han tog en magisterexamen i ekonomi.

Lämna en kommentar